Αδ. Γεωργιάδης: Διέταξε ΕΔΕ για το «Turkagean»

Αδ. Γεωργιάδης: Διέταξε ΕΔΕ για το «Turkagean»

Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για την υπόθεση της καταχώρησης του εμπορικού σήματος “Τurkaegean“, διέταξε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός έδωσε εντολή ώστε να γίνει ΕΔΕ για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος “Τurkaegean” στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής εξέτασης διατάσσεται επειδή δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση.

Η Ελλάδα φέρεται έτοιμη να περάσει σε νομική αντεπίθεση για την απαράδεκτη και προκλητική τουριστική καμπάνια της Τουρκίας με τίτλο “Turkaegean”. Προσφυγή για το εμπορικό σήμα “Turkaegean” προανήγγειλε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ και ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται νομικά ενάντια στη χρήση του όρου “Turkaegean”.

Υπενθυμίζεται ότι η τουριστική καμπάνια της Τουρκίας παίζει από το 2021 και διαφημίζει τις τουρκικές παραλίες στο Αιγαίο με σκοπό την προσέλκυση τουριστών. Και παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη καμπάνια βρίσκεται στον “αέρα” εδώ και τόσο καιρό κανείς δεν μίλησε και δεν παρενέβη. Είτε έγινε λόγω υποβάθμισης της σημασίας του γεγονότος είτε από αμέλεια, η διαφημιστική εκστρατεία της Τουρκίας συνεχίζεται για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της, “κάνοντας παιχνίδι” προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της, τόσο τα οικονομικά (επιδιώκοντας να περιορίσει το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα), όσο και τα γεωπολιτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ