Όλαφ Σολτς: «Πολιτική συμφωνία» με τον Μητσοτάκη για την προμήθεια των τεθωρακισμένων Marder

Όλαφ Σολτς: «Πολιτική συμφωνία» με τον Μητσοτάκη για την προμήθεια των τεθωρακισμένων Marder

Τι ανέφερε ο Γερμανός για την αποστολή των ελληνικών ΤΟΜΠ BMP-1 (σοβιετικής κατασκευής) στην Ουκρανία και την αντικατάσταση τους με τα γερμανικά Marder.

Για «πολιτική συμφωνία» με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία με τη διαδικασία της «κυκλικής ανταλλαγής» οπλικών συστημάτων, μίλησε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μιλώντας στην Ένωση Ξένου Τύπου (VAP) στο Βερολίνο.

Ο καγκελάριος, σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ, σημείωσε ότι η Γερμανία σε συνεργασία «με πολλούς άλλους εταίρους έχει αποφασίσει την κυκλική ανταλλαγή, με την προμήθεια αρμάτων μάχης από ρωσικά και σοβιετικά αποθέματα που είναι διαθέσιμα σε αυτές τις χώρες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως. Το ίδιο γίνεται και με πυρομαχικά που ειναι άμεσα διαθέσιμα. Εμείς από την πλευρά μας βοηθάμε αυτές τις χώρες με όπλα τελευταίας γενιάς, με μία χρονοκαθυστέρηση, γιατί δεν υλοποιούνται όλα τόσο γρήγορα».

Ο Σολτς διευκρίνισε επ΄αυτού: «Μία συγκεκριμένη συμφωνία κλείσαμε ήδη με την Τσεχία, είμαστε σε εντατικές συνομιλίες. Μία πολιτική συμφωνία έκλεισα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα ακολουθήσουν σχετικές συνομιλίες». Σημείωσε επίσης ότι «οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία κάνουν ακριβώς το ίδιο, όπως εμείς».

Σημειώνεται ότι η «πολιτική συμφωνία» που έκλεισαν οι Όλαφ Σολτς και Κυριάκος Μητσοτάκης αφορά την παράδοση στην Ουκρανία τεθωρακισμένων σοβιετικής κατασκευής που έχει η Ελλάδα, τα οποία θα αντικατασταθούν με τα γερμανικά Marder. Οι λεπτομέρειες της «πολιτικής Συμφωνίας» καθορίζονται στις διαβουλεύσεις μεταξύ των καθ ύλιν αρμόδιων υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γερμανίας.

Ο Όλαφ Σολτς, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιεί από αύριο-Παρασκευή, αναμένεται στην Θεσσαλονίκη όπου θα πάρει μέρος στη διάσκεψη χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ