ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει από τις ΗΠΑ με πολλά χειροκροτήματα αλλά καμία δέσμευση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει από τις ΗΠΑ με πολλά χειροκροτήματα αλλά καμία δέσμευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί κριτική σχετικά με αποτελέσματα του ταξιδιού και των επαφών που πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός δεν έλαβε καμία δέσμευση ή σχόλιο επί της ουσίας από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ καυτηριάζεται και η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταθέσει αίτημα για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα των F-35, δίχως να έχει προηγηθεί κάποια συνεννόηση ή ενημέρωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Σε μια περίοδο επικίνδυνων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ραγδαίας αναβάθμισης τόσο της Τουρκίας όσο και των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο κ Μητσοτάκης επιστρέφει από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ έχοντας εισπράξει πολλά χειροκροτήματα αλλά καμία ουσιαστική δέσμευση για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Εκνευρισμός στα τουρκικά ΜΜΕ για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο - Ενοχλημένος και ο Τατάρ

Δεν διεκδίκησε και συνεπώς δεν απέσπασε καμία δέσμευση απέναντι στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

Δεν απέσπασε ούτε, έστω, ένα έμμεσο σχόλιο του Αμερικανού Προέδρου για τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις κάτω από 6 νμ.

Δεν έθεσε και συνεπώς δεν κέρδισε καμία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική.

Με αυτά τα δεδομένα, η όποια επικοινωνιακή και συμβολική αξία της επίσκεψης δεν μπορεί να συγκαλύψει την αποτυχία της στρατηγικής του προβλέψιμου και δεδομένου "συμμάχου".

Ενός "συμμάχου" που σε αντάλλαγμα για όλες τις πρωτοφανείς παραχωρήσεις στις οποίες προέβη, επιζητεί επιδοκιμασία αντί να διεκδικεί δεσμεύσεις υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Τέλος η ανακοίνωση αγοράς F35 - για μια ακόμη φορά πέρα και έξω από κάθε προβλεπόμενη διαδικασία - δυστυχώς αποτελεί θλιβερή και δαπανηρή παραδοχή από πλευράς του κ. Μητσοτάκη ότι ουδέν ψέμα υπήρξε στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και ο Αμερικανός Πρόεδρος του επιβεβαίωσε την πώληση F16 στην Τουρκία.

H Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει άμεσα σε μια ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και σε μια Κυβέρνηση που διεκδικεί και αγωνίζεται πραγματικά για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ