Ουκρανία, ενέργεια και F-35 στη συζήτηση Μπάιντεν - Μητσοτάκη

Ουκρανία, ενέργεια και F-35 στη συζήτηση Μπάιντεν - Μητσοτάκη

Σήμερα, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεταφέρεται στο Κογκρέσο και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 18:00

Κρίσιμα θέματα γεωπολιτικού, ενεργειακού, οικονομικού αλλά επενδυτικού ενδιαφέροντος τέθηκαν επί τάπητος κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, χθες στον Λευκό Οίκο. Μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ενδεικτικό, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον, των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σήμερα, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεταφέρεται στο Κογκρέσο και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 18:00. Θα έχει νωρίτερα συναντήσεις με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι και την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Μπάιντεν – Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο: Στο απόγειό της η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ
Μπροστά στις κάμερες ο Αμερικανός πρόεδρος, φορώντας μάλιστα γραβάτα με την ελληνική σημαία, ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας απειλή στη Δημοκρατία την επιθετικότητα της Μόσχας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει το ρόλο της Ελλάδος ως αξιόπιστο εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο.


President Joe Biden (AP Photo/Susan Walsh)
Στις δηλώσεις τους οι κ.κ. Μπάιντεν και Μητσοτάκης τόνισαν πως οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας βρίσκονται στο απόγειό τους, ενώ, χαριτολογώντας, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι συμπατριώτες του τον λένε «Μπαϊντενόπουλο», εξαιτίας της φιλίας του με την ελληνική κοινότητα.

Με ισχυρό συμβολισμό και οι δηλώσεις, που ακολούθησαν στη δεξίωση, που παρέθεσε ο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναφέρεται στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, στέλνοντας μήνυμα κατά των απολυταρχικών καθεστώτων.

« Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά υπήρχε μόνο μια απάντηση: όχι, όχι, όχι. (…) Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας εναντίον μίας γείτονος χώρας της Ουκρανίας. Έχουμε δει φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου. Παιδιά τα οποία θάβονται σε ομαδικούς τάφους. Εκατομμύρια προσφύγων που θέλουν να αποφύγουν τον πόλεμο του κ. Πούτιν. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι εκεί σαν μια φωνή για να υποστηρίξουν το λαό της Ουκρανίας. (…) Λέμε όχι στην τυραννία, όχι στην ιδέα ότι οι απολυταρχίες θα κυριαρχήσουν έναντι των Δημοκρατιών» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι δύο ηγέτες έκαναν εκτενή αναφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η συντεταγμένη στήριξη της Δύσης στο Κίεβο αποτελεί μήνυμα προς τους απολυταρχικούς ηγέτες που επιβουλεύονται εθνική κυριαρχία.

Πηγή: ΕΡΤnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ