Ο Γερμανικός Τύπος για την «ιστορική ομιλία» Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και το βέτο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Ο Γερμανικός Τύπος για την «ιστορική ομιλία» Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και το βέτο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Ο Τύπος για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τις τουρκικές απειλές για βέτο στην ένταξη Φινλανδίας- Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την ουκρανική νίκη στη Eurovision.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που θα απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο και "θα κάνει τα πάντα για να διακριθεί ως έμπιστος εταίρος της συμμαχίας”, σημειώνει η Handelsblatt σε εκτενές άρθρο με θέμα την επίσκεψη στον απόηχο της επικύρωσης από τη Βουλή της αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. "Η συμφωνία δεν αντικατοπτρίζει μόνο την αυξανόμενη στρατηγική σημασία της Ελλάδας. Πολιτικοί παρατηρητές την αντιμετωπίζουν και ως ένδειξη των διογκούμενων αμφιβολιών γύρω από την αξιοπιστία της Τουρκίας ως νατοϊκού εταίρου.”

Αναφερόμενος στους ισχυρούς δεσμούς του Έλληνα πρωθυπουργού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο συντάκτης του άρθρου Γκερντ Χέλερ εκτιμά ότι κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης "θα επωφεληθεί του γεγονότος ότι μιλά αμερικανικά Αγγλικά σχεδόν χωρίς προφορά. Στο Κογκρέσο υπάρχει ισχυρή αντίσταση σε νέες πωλήσεις οπλισμού στην Τουρκία. Ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει πολλούς φίλους μεταξύ γερουσιαστών και βουλευτών. Πρώτα ήταν η εγγύτητα του Ερντογάν στο Βλαντίμιρ Πούτιν και η παραγγελία ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων, τώρα η άρνησή του να υποστηρίξει τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας σε συνδυασμό με το χρόνιο έλλειμμα Δημοκρατίας και εσχάτως οι επιφυλάξεις Ερντογάν έναντι της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει την Τουρκία με όλο και μεγαλύτερο σκεπτικισμό.”

Τι θέλει ο Ερντογάν;

Στην Τουρκία και στις απειλές της για βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία του Βορείου Ατλαντικού αναφέρεται και η Frankfurter Allgemeine Zeitung εξετάζοντας τα κίνητρα του Ταγίπ Ερντογάν και υπενθυμίζοντας ότι κανείς δεν περίμενε αρχικά αυτήν την κίνηση καθώς, "όταν οι σύμμαχοι συμφώνησαν ανεπίσημα σε ταχεία ένταξη για Ελσίνκι και Στοκχόλμη τις προηγούμενες εβδομάδες, η Άγκυρα δεν είχε εκφράσει ενστάσεις”. Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου περί στήριξης των δύο χωρών στους Κούρδους του YPG και του ΡΚΚ αποσκοπούν, κατά το συντάκτη του άρθρου, στην απόπειρα της Τουρκίας να αμβλύνει τις επιφυλάξεις της Γερμανίας και άλλων νατοϊκών εταίρων να πουλήσουν στη χώρα του οπλισμό με το σκεπτικό ότι αντίστοιχες επιφυλάξεις δεν υπάρχουν ούτε στην περίπτωση της Ουκρανίας. "Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι απλώς πολιτικοί μοχλοί πίεσης στα άλλα μέλη. Το γεγονός ότι η Τουρκία διαφωνεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως προς τον οπλισμό θα μπορούσε επίσης να διαδραματίζει κάποιο ρόλο. Η Ουάσινγκτον διαπραγματεύεται με την Άγκυρα την παράδοση μαχητικών F-16 αφότου η χώρα είχε αποκλειστεί από το πρόγραμμα για τα F-35. Στο Κογκρέσο κάτι τέτοιο συναντά αντίσταση. Μήπως η Τουρκία προσπαθεί να την κάμψει απειλώντας να θέσει βέτο σε ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα;”

Μια πολιτική αλλά και ανθρώπινη νίκη

"Κίεβο ερχόμαστε”, είναι ο τίτλος άρθρου της Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου για το θρίαμβο των Ουκρανών Kalush Orchestra στη Eurovision του Σαββάτου. Το γεγονός ότι το συγκρότημα "πήρε κυριολεκτικά από όλες τις χώρες από υψηλή ως την υψηλότερη βαθμολογία μέσω τηλεψηφοφορίας καθώς και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εφαρμογής και τηλεφώνου, είναι καθησυχαστικό: η δύναμη όσων είναι συντετριμμένοι από το φρικτό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας είναι μεγαλύτερη από αυτήν των ειδικών της ποπ που αντιπροσωπεύουν κριτικές επιτροπές.”

"Αμέσως μετά την κοινοποίηση του αποτελέσματος, άρχισαν οι κατηγορίες ότι η νίκη οφείλεται σε πολιτικούς λόγους και απορρέει μόνο από αλληλεγγύη και συμπόνια”, σημειώνει η Hamburger Abendblatt διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το τραγούδι ήταν μεταξύ των φαβορί και πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. "Μα φυσικά έπαιξε και η αλληλεγγύη το ρόλο της. Η Eurovision δεν ήταν ποτέ απαλλαγμένη από την πολιτική, αλλά κυρίως από τα συναισθήματα. Το πεπρωμένο των νεαρών από την Ουκρανία που απαλλάχθηκαν από τη στρατιωτική τους θητεία ως πρεσβευτές του πολιτισμού τους και ο ενθουσιασμός, με τον οποίο παρουσίασαν το γεμάτο ενέργεια μείγμα τους από ουκρανικό φολκλόρ και σκληρή ραπ, απλώς έπεισε.”

Κατερίνα Αλεξανδρίδη

Πηγή: dw.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ