Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Το 2017 δεν είπατε τίποτα στις ΗΠΑ για τα 100 F-35 που θα έπαιρνε η Τουρκία

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Το 2017 δεν είπατε τίποτα στις ΗΠΑ για τα 100 F-35 που θα έπαιρνε η Τουρκία

Τι είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την επικύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

«Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί πολύπλευρα τα αμυντικά μας συμφέροντα. Για την κυβέρνησή μας συμπληρώνει ένα πλέγμα συμμαχιών που αναβαθμίζουν την εικόνα της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην Βουλή.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Μητσοτάκης-Αμυντική συμφωνία: Οι 3 λόγοι που το πρωτόκολλο είναι σημαντικό για την Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «έχετε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον με F16. Φαίνεται ότι υπήρξε διαδικαστικό αίτημα για αναβάθμιση συστημάτων επικοινωνίας των F16. Γνωρίζετε ότι η εξωτερική πολιτική δεν χαράσσεται μόνο από την αμερικανική κυβέρνηση. Υπάρχουν διαφορετικές φωνές και ορισμένες θεωρούν ότι σημαντικότερος σύμμαχος τους είναι η Τουρκία».

«Όμως γνωρίζετε ότι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται στο Κογκρέσο. Και γνωρίζετε ότι έχει αρνηθεί να συζητήσει πώληση των οπλικών συστημάτων στην Τουρκία γιατί δεν την θεωρούν αξιόπιστο εταίρο», είπε και συνέχισε: «Το 2018 που πήγατε εσείς στις ΗΠΑ η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στα f35. Για τα F35 όταν πήγατε στην Ουάσιγκτον τι κάνατε; Η Τουρκία θα αγόραζε 100. Δεν υπήρξε μια αναφορά σας κ. Τσίπρα να πείτε στις ΗΠΑ να μην δώσει τα F35. Και έρχεστε
σήμερα και μας κουνάτε το δάχτυλο. Μα πόση υποκρισία».

«Τα F35 δέντρα πήρε κ. Τσίπρα και μακάρι να μην τα πάρει ποτέ γιατί έκανε επιλογή να πάρει S400. Εσείς όμως τι κάνατε κ. Τσίπρα για να αποτρέψετε την Τουρκία να πάρει ένα υπερόπλο. Υπάρχει κ. Τσίπρα έστω μια αναφορά Σας για τα F35; Καμία». «Αυτά ως προς τα ζητήματα της συνέπειας και της υποκρισίας με την οποία ανεβήκατε στο βήμα», είπε ο πρωθυπουργός.

Σημεία της δευτερολογίας

Δεν σας ζητώ κάτι δύσκολο: Είναι πολυ εύκολο, να κάνετε ακριβώς τα ίδια με αυτά που κάνατε όταν ήσασταν κυβέρνηση. Κάθε φορά που είστε στην αντιπολίτευση μεταμορφώνεστε προς το χειρότερο. Μιλήστε την γλώσσα του πατριωτισμού για να μην σας κατηγορήσουν όιτι είστε εθνικά ανορθόγραφος.

Η Ελλάδα πορεύτηκαν παράλληλα, μαζί στην Ιστορία. Υπάρχαν φορές που οι ΗΠΑ πλήγωσαν την Ελλάδα, αλλά Αμερικανοί πρόεδροι ζήτησαν συγγνώμη από την Ελλάδα.

Σας ρωτώ ευθέως: Θα καταγγείλετε την συμφωνία ή όχι εάν κυβερνήσετε;

Εμείς επιδιώξαμε να είναι πενταετής η διάρκεια της συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Ήταν συνειδητή επιλογή.

Προς Τσίπρα: Δεν είδα κανέναν στρατιώτη να πηγαίνει στο Σαχέλ. Είχατε πει ή όχι ότι θα γυρνούσαν οι στρατιώτες μας σε φέρετρα;

Θα ήσασταν ο μόνος που δεν θα έστελνε όπλα στην Ουκρανία. Μία τέτοια επιλογή θα ήταν λάθος και θα ενίσχυε το στερεότυπο της ελληνικής γραφικότητας που αυτή η κυβέρνηση ήρθε να ανατρέψει

Υπάρχει κύριε Τσίπρα, μία αμυντική χώρα που να μην έστειλε αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία;

Το ‘17, η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των F35. Τότε που πήγατε στην Ουάσινγκτον, η Τουρκία θα αγόραζε 100. Δεν είχατε κάνει ούτε μία αναφορά για τα F35.

Τι κάνατε εσείς στην Ουάσινγκτον κ. Τσίπρα: Για τη Σούδα, «είναι γνωστό σε όλους ότι έχει γεωστρατηγική σημασία. Μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί». Αυτό κάνατε, κάθε χρόνο, γιατί ανανεώνατε κάθε χρόνο την συμφωνία. Γιατί την ανανεώνατε; Πήγατε στην Ουάσινγκτον κάνοντας μία ωφέλιμη κωλοτούμπα. Αποκαταστήσατε μία καλή επικοινωνία με της ΗΠΑ.

Έρχεστε εδώ και μας κοροϊδεύετε ψιλό γαζί. Είναι ξένη γλώσσα για εσάς κύριε Τσίπρα η γλώσσα του πατριωτισμού.

Τι έλεγε ο Πάιατ για την αμυντική συμφωνία: Μένω έκπληκτος. Γιατί έχω πει στο παρελθόν γιατί αυτή η αναγέννηση των σχέσεων ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη της συμφωνίας είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε την Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και την Αλεξανδρούπολη. Αλλά γνωρίζω από τις συνομιλίες με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο ότι κατανοούν τις σχέσις και μοιράζονται αυτές τις δεσμεύσεις. Θα ήθελα να τονίσω στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι όροι που συμβαδίζουν με τις συμφωνίες με άλλες συμμάχους.

Αφόρητη η προσωπική υποκρισία κύριε Τσίπρα. Κυβερνήσατε 4,5 χρόνια, υπάρχει καταγεγραμμένο υλικό που δείχνει πώς αντιλαμβανόσαστε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Πώς από τις πορείες στην αμερικανική πρεσβεία, αγκαλιάσατε στη συνέχεια την σχέση.

Δείτε την δευτερολογία:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ