Η Ελλάδα απέχει από την  Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου

Η Ελλάδα απέχει από την  Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου

Το παράδειγμα της χώρας μας αναμένεται να ακολουθήσουν πολλές χώρες.

Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Με παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία θα απέχει από τις εργασίες της 59ης Συνέλευσης της ΟΣΕΠ που γίνουν στη Μόσχα από τις 6 – 9 Ιουνίου 2022.

Οι χώρες που συμμετέχουν στη Συνέλευση είναι οι: Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Τουρκία και την αποχή που αποφάσισε η χώρα μας, αναμένεται να ακολουθήσουν πολλές από αυτές.

Από την ένταξη της Ελλάδας στην Κ.Σ. ΟΣΕΠ, τον Ιούνιο του 1995, η ελληνική συμμετοχή στις τακτικές εργασίες της Συνέλευσης υπήρξε ανελλιπής και συνυφασμένη με τους στόχους που έχουν τεθεί από τον Κανονισμό Λειτουργίας της, μεταξύ των οποίων διακρίνονται:

Η εξασφάλιση της κατανόησης και υιοθέτησης των ιδανικών της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, η παροχή νομικής βάσης για οικονομική, εμπορική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική συνεργασία μεταξύ των χωρών – μελών, η παροχή βοήθειας στα εθνικά κοινοβούλια για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Είναι η πρώτη φορά που ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία δεν θα συμμετάσχει σε τακτικές εργασίες και μάλιστα Συνόδου Ολομέλειας, δεδομένου ότι η χώρα που τη φιλοξενεί, η Ρωσία, παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, έχει επιτεθεί απρόκλητα κατά της Ουκρανίας, προκαλώντας τεράστιες ανθρώπινες και υλικές απώλειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ