Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν δύο άτομα για τον ξυλοδαρμό του Γιάννη Μπουτάρη

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν δύο άτομα για τον ξυλοδαρμό του Γιάννη Μπουτάρη

«Με χτυπούσαν με κλωτσιές και πετούσαν μπουκάλια», είπε ο πρώην δήμαρχος της πόλης για το περιστατικό που συνέβη πριν 4 χρόνια σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Ένας 24χρονος και ένας 40χρονος καταδικάστηκαν σήμερα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για την επίθεση σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στον Λευκό Πύργο, πριν από τέσσερα χρόνια.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τον 24χρονο και τον 40χρονο για επικίνδυνη σωματική βλάβη και τους καταδίκασε σε φυλάκιση έξι και δώδεκα μηνών, αντίστοιχα. Η πράξη αυτή τους αποδόθηκε συμπληρωματικά, καθώς οι ίδιοι, όταν δικάστηκαν με την αυτόφωρη διαδικασία -και τιμωρήθηκαν με φυλάκιση 14 μηνών- διώκονταν για διατάραξη κοινής ειρήνης και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.

Μετά την απαγγελία της ποινής της 14μηνης φυλάκισης (είχε μετατραπεί σε χρηματική ποινή για τον πρώτο, ενώ ανεστάλη για τον δεύτερο), το δικαστήριο είχε δώσει εντολή προς την Εισαγγελία να κινηθεί ποινική διαδικασία και για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και υπό αυτές τις συνθήκες παραπέμφθηκαν εκ νέου στο εδώλιο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 40χρονος απουσίαζε από την αίθουσα και καταδικάστηκε ερήμην, ενώ ο 24χρονος ήταν παρών κατά τη διαδικασία. Στην απολογία του, ισχυρίστηκε ότι δεν χτύπησε τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “πέταξα ένα μπουκάλι, αλλά δεν τον χτύπησα ποτέ”.

Σε αντίθεση με τον πρώτο, που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις να ανασταλεί η ποινή (μετατράπηκε προς 5 ευρώ/ημερησίως), για τον δεύτερο ανεστάλη για 3 έτη (τού αναγνωρίστηκε επιπλέον ελαφρυντικό).

Τι κατέθεσε ο Γιάννης Μπουτάρης

Νωρίτερα, ο Γιάννης Μπουτάρης περιέγραψε την επίθεση σε βάρος του, λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι δέχθηκε χτυπήματα και κλωτσιές στο σώμα, στο κεφάλι και στην πλάτη του. “Υπήρχε πολύ κόσμος […] Θυμάμαι τον Ψωμιάδη να κάνει κάτι νοήματα και να φωνάζει… Ξέρω ότι με χτυπούσαν με κλωτσιές και πετούσαν μπουκάλια στο αυτοκίνητο”, είπε ο κ. Μπουτάρης, καταθέτοντας ως πολιτικώς ενάγων.

Υπενθυμίζεται ότι για τον επόμενο μήνα έχει προσδιοριστεί (ύστερα από συνεχείς αναβολές) ένα ακόμη δικαστήριο, συνδεόμενο με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Σε αυτό παραπέμφθηκαν να δικαστούν συνολικά 12 πρόσωπα, και μεταξύ αυτών ο πρώην βουλευτής, νομάρχης και περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, που κατηγορείται για λόγω και έργω εξύβριση, όπως επίσης για προτροπή σε διάπραξη πλημμελήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ