ΚΙΝΑΛ: Άδικη η κατανομή βαρών και ωφελειών από τον νέο ΕΝΦΙΑ

ΚΙΝΑΛ: Άδικη η κατανομή βαρών και ωφελειών από τον νέο ΕΝΦΙΑ

Το σχόλιο του Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, για τις φορολογικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ της ΝΔ αποτελεί μια συντηρητική επιλογή, όπως η πλειονότητα των φορολογικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης, που παρέχει μεγάλες ελαφρύνσεις στους λίγους έχοντες και κατέχοντες και ψίχουλα στους πολλούς και πλέον αδύναμους, σχολιάζει ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Όπως σημειώνει, παρά τις προσθήκες της τελευταίας στιγμής - πέραν των κυβερνητικών εξαγγελιών - για μικρή προσαύξηση φόρου στις περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ, η κριτική του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τις κυβερνητικές επιλογές ισχύει στο ακέραιο.

«Οι διατάξεις για τους νέους συντελεστές ανά ζώνη, με ελάχιστες-μικρές μειώσεις στις ζώνες έως 2.000 ευρώ και πολλαπλάσιες στις ακριβότερες, σε συνδυασμό με την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ, ισοπεδώνει την όποια προοδευτικότητα του συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι η ελάφρυνση των 350 εκατομμυρίων, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, να κατανέμεται εντελώς άδικα με πλέον ωφελημένους τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας» αναφέρει.

Υποστηρίζει δε πως «η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν προχωρά σε μια δίκαιη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, αλλά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση θα ανακοινώσει κάποια μέτρα για τους πλέον ευάλωτους, όταν μέχρι τώρα κώφευε συστηματικά στις προτάσεις, που έγκαιρα διατυπώσαμε για εξάντληση του δημοσιονομικού χώρου, που προέκυψε μεταξύ άλλων και από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων λόγω της ακρίβειας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ