«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν παρά τις προκλητικές δηλώσεις Τσελίκ

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν παρά τις προκλητικές δηλώσεις Τσελίκ

Στις 13 Μάϊου η συνάντηση των δύο ηγετών σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί τελικά την Κυριακή (13/03) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ραντεβού, που αρχικώς είχε διαρρεύσει στον τουρκικό τύπο, επιβεβαίωσε και επισήμως ο Γιάννης Οικονόμου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός την Κυριακή 13 Μαρτίου θα επισκεφθεί το Φανάρι και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον Τούρκο πρόεδρο.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνέντευξη του ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ανοιχτός σε συνάντηση με τον κ. Ερντογάν και μάλιστα πρόθυμος να συζητήσει "όλες τις διαφορές" με την Τουρκία.

Ειδικότερα ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε ότι: "Στις 13 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Στην συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει γεύμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατόπιν προσκλήσεως του."

Υπενθύμισε πως "Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πάντοτε ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πόσο μάλλον υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επ’ ευκαιρία της μετάβασής του στην Κωνσταντινούπολη ο Πρωθυπουργός προσκλήθηκε σε γεύμα από τον Πρόεδρο Ερντογάν, πρόσκληση την οποία και αποδέχθηκε."

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε επίσης ότι: "Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο, οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές μας, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική του να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη. Από την άλλη, όμως, έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού."

Και τόνισε πως: "Ο Πρωθυπουργός θα προσέλθει στην συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική, χωρίς ψευδαισθήσεις και φυσικά χωρίς διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδος, θέσεις οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο."

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ο κ. Οικονόμου, σχολίασε ότι "Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουμε παρά τις διαφορές μας κοινές προκλήσεις. Τις προκλήσεις αυτές πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε, στην κατεύθυνση να λύνουμε προβλήματα και όχι να προσθέτουμε και άλλα".

Δήλωσε πάντως ότι: " Προφανώς δεν τρέφουμε αυταπάτες. Οι θέσεις μας είναι σταθερές, είναι καθαρά διατυπωμένες. Πάντα είμαστε της άποψης ότι η συζήτηση βοηθάει και ότι από το διάλογο κάτι καλό μπορεί να βγει και με αυτό το πνεύμα προσέρχεται ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας".

Όσον αφορά στις δηλώσεις Τσελίκ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι "αφορούν χιλιοειπωμένα πράγματα από την πλευρά της Άγκυρας και δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση και ατζέντα συζήτησης. "

Ανέφερε επίσης ότι: "Η άποψη της Ελληνικής πλευράς για τη διαφορά με την Τουρκία είναι γνωστή και αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Από εκεί και πέρα, πέρα από τη διαφορά αυτή που έχουμε και από τις διαφορετικές απόψεις σε μία σειρά από ζητήματα, θα αντιμετωπίσουμε και κοινές προκλήσεις σε μία σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα. Υπάρχει και η θετική ατζέντα που κατά καιρούς κουβεντιάζουν οι εκπρόσωποι των δύο χωρών. "

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ