Ν. Παναγιωτόπουλος: Η απώλεια ενός πιλότου είναι ανυπολόγιστη κι ευτυχώς χθες αποφεύχθηκε

Ν. Παναγιωτόπουλος: Η απώλεια ενός πιλότου είναι ανυπολόγιστη κι ευτυχώς χθες αποφεύχθηκε

Πως σχολίασε ο ΥΠΕΘΑ το ατύχημα στην Ανδραβίδα με την συντριβή του F-16.

Το έμψυχο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας είναι πιο πολύτιμο από τα υλικά μέσα, τόνισε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος, από το βήμα της Βουλής, στο χθεσινό ατύχημα κατά την προσγείωση πολεμικού αεροσκάφους F-16 στην Ανδραβίδα.

Μιλώντας στο πλαίσιο επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι ο χειριστής επιχείρησε επανειλημμένως να προσγειωθεί στον διάδρομο της Ανδραβίδας σε συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας, ενώ ο διάδρομος δεν φαινόταν (σχεδόν) όλος.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ για το ατύχημα με το F-16 Block 52 στην Ανδραβίδα

Σημείωσε ότι κατά την τελευταία απόπειρά του, κι ενώ είχε σχεδόν ακουμπήσει, το σκάφος παρουσίασε μια κλίση, με τάση να φύγει εκτός διαδρόμου. Ο πύργος ελέγχου έδωσε εντολή για εγκατάλειψη, και την τρίτη φορά που έδωσε αυτή την εντολή ο πύργος ελέγχου, ο χειριστής έκανε την εγκατάλειψη, ενεργοποιώντας το εκτινασσόμενο κάθισμα.

Ευτυχώς, ο χειριστής είναι καλά, πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, διότι από αυτό το πολύ χαμηλό ύψος, σχεδόν στο ύψος του εδάφους, το να εκτιναχθείς με το κάθισμα, εγκυμονεί σοβαρό τραυματισμό ή και χειρότερα, εξήγησε.

Επισήμανε επίσης ότι ο χειριστής μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο ΓΝΑ, αλλά είναι σώος και καλά. «Το έμψυχο δυναμικό της ΠΑ κρίνεται ότι είναι πιο πολύτιμο από τα υλικά από τα μέσα. Επομένως, η απώλεια ενός πιλότου είναι απώλεια αφόρητη, ανυπολόγιστη, κι ευτυχώς χθες αποφεύχθηκε» κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ