Διάσκεψη για τη Λιβύη: Έφτασαν στο Παρίσι οι ξένοι ηγέτες - Για πρώτη φορά συμμετέχει η Ελλάδα

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Έφτασαν στο Παρίσι οι ξένοι ηγέτες - Για πρώτη φορά συμμετέχει η Ελλάδα

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης - «Κωλοτούμπα» Ερντογάν: Αρχικά είχε δηλώσει πως η Τουρκία θα μποϊκοτάρει τη διάσκεψη, αλλά τελικά αποφάσισε να συμμετάσχει.

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι αφίξεις των ηγετών και των εκπροσώπων των χωρών που μετέχουν στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του θα τονίσει εμφατικά τον ρόλο της Ελλάδας στη σταθερότητα και ασφάλεια στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ θα υπογραμμίσει ότι τα ξένα στρατεύματα, οι ξένοι μαχητές και οι ξένοι μισθοφόροι πρέπει να αποχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν, ώστε η Λιβύη να περάσει στο δρόμο προς την ομαλοποίηση και να ορίσει το μέλλον της χωρίς παρεμβάσεις τρίτων.

Θα δηλώσει ακόμα την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει με όποια βοήθεια χρειαστεί ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία και θα ευχαριστήσει τη Γαλλία για την πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα θα λάβει μέρος σε τόσο υψηλού επιπέδου διεθνή συνάντηση για τη Λιβύη, μετά από πρόσκληση του Εμανουέλ Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι στο τέλος Σεπτεμβρίου για την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Επισημαίνεται επίσης ότι τελικώς η Τουρκία «σύρθηκε» στη διάσκεψη για τη Λιβύη καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε τελικώς να μην μποϊκοτάρει τη διεθνή διάσκεψη, όπως αρχικά είχε εκδηλώσει αντιδρώντας έτσι στην συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος θα στείλει στο Παρίσι τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ