Tζ. Πάιατ: Η Ελλάδα από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ

Tζ. Πάιατ: Η Ελλάδα από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ

Υπάρχει μια σαφής αίσθηση και από τις δύο πλευρές ότι βρισκόμαστε σε πολύ θετική στιγμή όσον αφορά τη σχέση, αλλά και ότι έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο όραμα για το μέλλον τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης 

Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο ανώτατο σημείο τους, αλλά όχι στην κορυφή τους, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, επικαλούμενος ανώτατο αξιωματούχο στην Ουάσιγκτον που συμμετείχε στον τρίτο Στρατηγικό Διάλογο των δύο χωρών. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι υπάρχει μια σαφής αίσθηση και από τις δύο πλευρές ότι βρισκόμαστε σε πολύ θετική στιγμή όσον αφορά τη σχέση, αλλά και ότι έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο όραμα για το μέλλον.

Σε ενημέρωση του σε δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα του τρίτου Στρατηγικού Διαλόγου και της Τροποποίησης της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ που έλαβαν μέρος την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, ο Τζέφρι Πάιατ είπε πως ήταν η πιο εντατική εβδομάδα συζητήσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων από την αρχή της διακυβέρνησης Μπάιντεν και υπογράμμισε πως ήταν η πρώτη ευκαιρία να ενημερωθούν στις ΗΠΑ για το πόσο πολύ έχει αλλάξει η Ελλάδα, αλλά και για τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα για τις ΗΠΑ και την πολιτική της.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην «εξαιρετική διαπροσωπική σχέση» μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Νίκου Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν. Σε ό,τι αφορά τον Άντονι Μπλίνκεν, επισήμανε πως μίλησε έχοντας μεγάλη γνώση για όλα όσα πέρασε η Ελλάδα καθώς και για την αφοσίωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν στη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας. Επιπροσθέτως, ειδική μνεία έκανε στις συζητήσεις που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον νέο υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Χοσέ Φερνάντεζ (Jose Fernandez) αναφορικά με τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις και την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ + ΗΠΑ , του σχήματος 3+1, αλλά και στις επαφές του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνου Ντόκου, όπως με τον Αμερικανό ομόλογό του στον Λευκό Οίκο, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Περαιτέρω, αναδεικνύοντας τη σημασία των επαφών και της ευρείας ατζέντας των συζητήσεων που είχε η ελληνική αποστολή με Αμερικανούς αξιωματούχους που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση Μπάιντεν, υπογράμμισε πως οι συνομιλίες αυτές αντικατοπτρίζουν τη γεωμετρία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Συνεχίζοντας, εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στη γεωμετρία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. «Μιας ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η οποία δεν περιορίζεται πλέον από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και δεν επικεντρώνεται πλέον μόνο σε έναν γείτονα, αλλά σκέφτεται ευρέως πώς να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου σε ευρεία περιοχή που φτάνει από τα Δυτικά Βαλκάνια έως τη Μαύρη Θάλασσα, από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, μέσω του Κόλπου, μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό» σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης. Αντίστοιχα, προσέθεσε πως οι ΗΠΑ έχουν μια στρατηγική εξωτερικής πολιτικής η οποία εδράζεται και είναι αγκυροβολημένη στη συνεργασία με τους στενότερους συμμάχους μας. Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι σαφώς ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ και συμπλήρωσε ότι ο Στρατηγικός Διάλογος «ήταν μια ευκαιρία για συνομιλίες σε βάθος, για το πού μπορούμε να πάμε μαζί».

Εστιάζοντας στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, είπε πως ήταν ο τρίτος στον οποίο συμμετείχε και τόνισε πως ήταν μακράν ο πιο παραγωγικός και ο πιο πλούσιος από την έναρξη αυτής της διαδικασίας. Δήλωσε πως εντυπωσιάστηκε πολύ «από την ποιότητα» της σύνθεσης της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον. Οι εμπειρογνώμονες από τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Άμυνας, Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Πολιτισμού, Παιδείας, Εργασίας και φυσικά το υπουργείο Εξωτερικών ήταν πραγματικά μια ομάδα «All-Star» της ελληνικής κυβέρνησης και ήταν ευδιάκριτο τόσο στην ποιότητα των εξαιρετικών τους παρουσιάσεων, αλλά και στην ποιότητα του διαλόγου που πραγματοποιήθηκε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Πάιατ και επισήμανε πως οι συνάδελφοί του στην Ουάσιγκτον εντυπωσιάστηκαν από αυτό. Επίσης, έδωσε έμφαση στην ποιότητα των συζητήσεων σε όλους του πυλώνες, αναφέροντας ειδικότερα την ενέργεια και το κλίμα, την επιβολή του νόμου, το εμπόριο, τις επενδύσεις και την αντιτρομοκρατία.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην Τροποποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας ειδική αναφορά στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία τονίζεται ο ηγετικός ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα σε περιφερειακό επίπεδο. Σημειώνεται πως η επιστολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνόδευε τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που υπογράφηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζέφρι Πάιατ επισημαίνει πως η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας παρέχει το θεμέλιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατευθύνουν επιπλέον επενδύσεις σε υποδομές, προσθέτοντας πως στην Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο και η Λάρισα έχουν προχωρήσει σε βελτιώσεις. Ειδικότερα, μίλησε για τη σημασία της βεβαιότητας που προσδίδει η μεγαλύτερη διάρκεια ισχύος της. Παράλληλα, επικαλούμενος την επιστολή Μπλίνκεν, αναφέρθηκε στην ισχυρή δέσμευση των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την εκτίμησή του στη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο διάλογο, στην επίλυση των διαφορών ειρηνικά και στην κοινή πεποίθηση ότι η Μεσόγειος πρέπει να είναι περιοχή συνεργασίας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ