Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει «κατά» της ελληνογαλλικής συμφωνίας, αν και παραδέχτηκε ότι είναι «στρατηγικά ορθή»...

Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε καταψήφιση της αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος κλείνοντας την τοποθέτησή του υπογράμμισε πως το κόμμα θα ψηφίσει «κατά» της προωθούμενης Συμφωνίας εκτός αν υπάρξουν επίσημες διευκρινίσεις σε δύο βασικά σημεία.

Στη Βουλή η ελληνογαλλική συμφωνία

«Θέλουμε έστω και την τελευταία στιγμή να καταβάλλετε προσπάθεια διόρθωσης των 2 μελανών σημείων της Συμφωνίας. Να υπάρξει δήλωση μέσω ρηματικής διακοίνωσης ή με άλλο αποδεκτό διπλωματικά τρόπο ότι η Γαλλία θα παράσχει αρωγή ακόμα και σε αμφισβήτηση της ΑΟΧ ή της υφαλοκρηπίδας. Επίσης να υπάρξει δήλωση της Ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει δική μας επέμβαση στο Σαχέλ. Αν δεν υπάρξουν αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να καταψηφίσουμε».

Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι η προσέγγιση Ελλάδας – Γαλλίας είναι «στρατηγικά ορθή» ενώ είπε πως οι σχετικές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν επι εποχής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Οι προμήθειες υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας

Πέραν αυτών, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων που προωθεί υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «Η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει επαρκή άμυνα. Το αξιόμαχο των ΕΔ να εξασφαλίζει ισορροπία και όχι υπεροπλία δυνάμεων».

Ο ίδιος είπε σε άλλο σημείο πως «Οι παλινωδίες του πρωθυπουργού, η αποχή του από το συμφωνημένο πρόγραμμα κατέληξε σε προμήθειες που υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας και θέτουν την χώρα σε κούρσα εξοπλισμών που είναι άσχετη με την αποτρεπτική ισχύ της χώρας» ενώ με αφορμή και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί «Μαξίμου ΑΕ» ανέφερε «στο παρελθόν είχαμε το απαράδεκτο φαινόμενο της μίζας. Για τον λόγο αυτό είχαμε συμφωνήσει σε μια διαδικασία ώστε οι εξοπλισμοί να εγγυώνται το αξιόμαχο των ΕΔ και παράλληλα την διαφάνεια. Ο κ. Μητσοτάκης λες και η χώρα είναι επιχείρηση αγνόησε τον θεσμικό δρόμο. Μεταξύ άλλων φούσκωσε κατά 150% το κόστος για το κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ