Στη Βουλή η ελληνογαλλική συμφωνία

Στη Βουλή η ελληνογαλλική συμφωνία

Συζητείται σήμερα στις Επιτροπές Εθ. Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

Η σημερινή συζήτηση αναμένεται να αποτελέσει πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει την Πέμπτη κατά την ψήφιση της συμφωνίας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τονίσει πως η ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, υπερβαίνει τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα θα υπογραμμίσει εκ νέου πως η χώρα αποκτά υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες στην καλύτερη δυνατή τιμή, σημειώνοντας πως δεν σκοπεύει να μπει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Για την κυβέρνηση η συμφωνία αποτελεί το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών ώστε να γίνει πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Ενστάσεις για τα άρθρα 2 και 18 εγείρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και σημειώνει πως πρέπει να αλλάξουν οι διατυπώσεις «που αφήνουν εκτός Αμυντικής Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ».

Αυτό τίθεται ως προϋπόθεση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δηλώνει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστεί να καταψηφίσει την συμφωνία επιρρίπτοντας το βάρος της ευθύνης στη κυβέρνηση για τις δύο αυτές προβλέψεις που τις χαρακτηρίζει αρνητικές για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών.

Πηγή: ertnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ