Ξεκίνησε η σύνοδος Eumed9: Κεντρικό θέμα η κλιματική αλλαγή-Στο τραπέζι και η τουρκική επιθετικότητα

Ξεκίνησε η σύνοδος Eumed9: Κεντρικό θέμα η κλιματική αλλαγή-Στο τραπέζι και η τουρκική επιθετικότητα

Παρά το γεγονός ότι κεντρικό θέμα που θα συζητηθεί είναι η κλιματική αλλαγή, κεντρικό πρόσωπο είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, στην πρώτη του παρουσία μετά την συμφωνία AUKUS.

Με την συμμετοχή 9 χωρών της Νότιας Ευρώπης, πραγματοποιείται στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε τους ηγέτες των 8 χωρών και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου των EUMED 9, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοπτάκης είχε τετ α τετ με τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο των EUMED 9

Ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (θα φτάσει στις 17:00), τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνετς Γιάνζα και της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς. Απών θα είναι ο Πορτογάλος πρόεδρος, Αντόνιο Κόστα, καθώς στη χώρα διεξάγονται δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ωστόσο στη Σύνοδο θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

H τουρκική επιθετικότητα στο τραπέζι

Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια στη Μεσόγειο, απόρροια της τουρκικής επιθετικότητας, αποτελούν βασικό θέμα συζήτησης των ηγετών. Άλλωστε, η προηγούμενη Σύνοδος, τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Κορσική, πραγματοποιήθηκε εν μέσω της ελληνοτουρκικής κρίσης, με τους ηγέτες να εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη διεύρυνση των μελών του EUMed επί ελληνικής προεδρίας, κατά δύο μέλη, καθώς θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στις εργασίες η Κροατία και η Σλοβενία. Η συμμαχία που οικοδομείται στη Νότια Ευρώπη, πέραν της σπουδαιότητας στη διπλωματική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργεί και έναν ισχυρό πόλο εντός της ΕΕ. Η δυνατότητα των χωρών του Νότου να συνδιαμορφώνουν τις θέσεις τους για κομβικά ζητήματα μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη και για αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το πρόγραμμα της Συνόδου
Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς.
Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Στις 15:30 ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής<
Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9.
Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθίσουν σε δείπνο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των ξένων ηγετών στην Αθήνα, θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ η Τροχαία θα προχωρήσει και σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ