Οι εργοδότες θα μπορούν να ζητούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Οι εργοδότες θα μπορούν να ζητούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με ρύθμιση που έχει ενσωματωθεί στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, ο υπουργός Υγείας εξουσιοδοτείται όχι μόνο για την εξειδίκευση μέτρων αλλά και για την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί το μέτρο,

Με τις θετικές ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής η Βουλή ενέκρινε την τροπολογία με την οποία υποχρεώνονται σε εμβολιασμό οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα25 και Ελληνική Λύση καταψήφισαν.

Σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στην τροπολογία, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό απέναντι στον κορωνοϊό COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποχρεούνται όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα:

  • Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. ή
  • Βεβαίωση εμβολιασμού ή
  • Βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου.

Το πιστοποιητικό ή η βεβαίωση ελέγχεται από τον εργοδότη μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, ενώ σύμφωνα με την τροπολογία, η υποχρέωση επίδειξης ισχύει έως τις 31.12.2021.

Η κυβέρνηση αναμένεται να μη σταματήσει στις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς προτίθεται να επεκτείνει την υποχρέωση εμβολιασμού και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Μάλιστα, η επέκταση δεν θα απαιτήσει την κατάθεση νέας τροπολογίας, καθώς σύμφωνα με ρύθμιση που έχει ενσωματωθεί στην τροπολογία, ο υπουργός Υγείας εξουσιοδοτείται όχι μόνο για την εξειδίκευση μέτρων αλλά και για την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολισμός, λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων της δημόσιας υγείας και της σοβαρότητας της νόσου.

Για τους εκπαιδευτικούς οι απόψεις φαίνεται να διίστανται και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε βάθος χρόνου και οπωσδήποτε πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Για τον κλάδο της εστίασης δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πρόθεση να επιβληθεί υποχρέωση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊου, με την κυβέρνηση να επιλέγει -κατά τα φαινόμενα- την άσκηση πίεσης με άλλο τρόπο. Ειδικότερα συζητείται το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό να υποχρεώνονται σε ένα rapid test και ένα self test, με τους ειδικούς να ποντάρουν στην… κόπωση όσων αναβάλουν τον εμβολιασμό τους ώστε να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ