Βουλή: Στην Ολομέλεια αύριο το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Βουλή: Στην Ολομέλεια αύριο το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο (Πέμπτη 24/6) στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση

Με τη θετική ψήφο της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας και Τουρισμού, ρυθμίσεις για τις παραγωγικές δραστηριότητες και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης», μετά την ψήφισή του και κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΚΚΕ ενώ Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 έχουν επιφυλαχθεί να τοποθετηθούν αύριο στην Ολομέλεια.

O εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Αδριανός, υπογράμμισε την ευρύτερη συναίνεση των κομμάτων και την εποικοδομητική συζήτηση στην Επιτροπή για ένα νομοσχέδιο που όπως τόνισε «παράγει σημαντικές θετικές αλλαγές στο ρυθμιστικό περιβάλλον της επιχειρηματικότητας, αλλά και επιλύει υπαρκτά και πιεστικά προβλήματα»

Με το σχέδιο αυτό, σημείωσε, απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης για τις επιχειρήσεις οδικής βοήθειας και συνεργατών βοήθειας οχημάτων, τις σχολές αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, τα Κέντρα Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψήφιων Οδηγών, τις Σχολές και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης για τη χορήγηση πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας σε οδηγούς μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων και πλέον εισάγεται η διαδικασία της γνωστοποίησης, πλην της τελευταίας δραστηριότητας όπου προβλέπεται για λόγους ασφαλείας το καθεστώς έγκρισης από την αρμόδια αρχή.

Θετικά και αναπτυξιακά χαρακτήρισε και τα δύο άλλα Κεφάλαια του νομοσχεδίου που αφορούν τα Βιομηχανικά Πάρκα και το Επιχειρηματικό Πάρκο των Οινοφύτων, λέγοντας πως «είναι ένα νομοσχέδιο, που πραγματικά βοηθάει και δίνει ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, απλουστεύοντας τις διαδικασίες και είναι πραγματικά ένα νομοσχέδιο το οποίο βάζει άλλο ένα πετραδάκι στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης, συμφώνησε πως το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως παρατήρησε πως «προχωρά με αποσπασματικό και αποκομμένο τρόπο» από την παρούσα οικονομική πραγματικότητα, αλλά και από τις συνολικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Εξέφρασε τον φόβο ότι η υπερβολική εστίαση της κυβέρνησης στην εκ των προτέρων αδειοδότηση, ενδεχομένως, θα σημάνει σημαντικές εκπτώσεις στην ελεγκτική διαδικασία. Μας προβληματίζει, είπε, «αυτή η εμμονή σας, να υποτιμάτε το γεγονός, ότι έστω και μετά την αδειοδότηση, θα υπάρξει έλεγχος.

Και γι' αυτό, ως αξιωματική αντιπολίτευση, θα είμαστε εδώ και θα παρακολουθούμε στενά την πρακτική υλοποίησης της μεταρρύθμισης». Επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη έκδοσης πολλών υπουργικών αποφάσεων όπου θα καθορίσουν τελικά τις διαδικασίες εφαρμογής, λέγοντας ότι αυτό «είναι μία ακόμη ένδειξη ότι η νομοθετική πρωτοβουλία είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά κατ' ουσία συνδέει το τίποτα με το πουθενά…»

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, δήλωσε τη θετική στάση του κόμματός του στο νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως έχουμε «ένα γενικότερο προβληματισμό ως προς την αποσπασματικότητα των ρυθμίσεων και την αποτελεσματικότητα». Ζήτησε να υπάρχει διευκρίνηση στο ζήτημα της συχνότητας των ελέγχων και ιδίως του χρονικού προσδιορισμού του πρώτου ελέγχου των δικαιολογητικών των επιχειρήσεων, λέγοντας πως «εμείς συμφωνούμε να επιταχυνθεί η διαδικασία μη φτάσουμε όμως και στο άλλο άκρο της ασυδοσίας και του ρίσκου ακόμα και της δημόσιας ασφάλειας, όπως στην περίπτωση των επιχειρήσεων οδικής βοήθειας και των σχολών οδήγησης, γιατί το νομοσχέδιο προβλέπει την άμεση εκκίνηση λειτουργίας σχολών οδήγησης, οι οποίες πολύ πιθανόν να μην πληρούν όλες τις προϋποθέσεις».

Για τα Επιχειρηματικά Πάρκα ζήτησε μεταξύ άλλων να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά εκτάσεις υψηλής καλλιέργειας. Να μην τροποποιηθούν οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση δραστηριοτήτων σε αυτά. Στον εκσυγχρονισμό αδειοδότησης τεχνικών δραστηριοτήτων να προβλεφθεί συμμετοχή της ΕΕΤΕΜ στην εξεταστική επιτροπή. Για δε τη δυνατότητα των διπλωματούχων από ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα μηχανικών να μην εφοδιάζονται με σχετικές άδειες, ζήτησε να επεκταθεί σε όλους του μηχανικούς.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επέμεινε στην καταψήφιση του νομοσχεδίου καθώς, όπως εξήγησε, οι ρυθμίσεις αυτές οδηγούν σταδιακά όσο και γρήγορα σε μια πλήρως απελευθερωμένη και σχεδόν ανεξέλεγκτη δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αφού επί της ουσίας καταργείται κάθε διαδικασία για την αδειοδότησή τους σχετικά είτε με τους όρους ασφάλειας είτε με τους όρους της δημόσιας υγείας.

Δεν είναι, είπε ο βουλευτής, υπερβολή να πει κανείς ότι οι έλεγχοι ουσιαστικά καταργούνται ή το πολύ - πολύ διενεργούνται εκ των υστέρων. Αναφορικά με τα Επιχειρηματικά Πάρκα ανέφερε πως εδώ έχουμε την πολιτική της διασποράς τους κομμένων και ραμμένων στα μέτρα των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι βέβαια των μικρών και των επαγγελματοβιοτεχνών.

«Πρόκειται για τις ανάγκες των πολυεθνικών εταιρειών logistics, οι οποίες μπορούν να μεταμφιέζονται μια χαρά σε επιχειρηματικά πάρκα μεμονωμένης επιχείρησης -όπως λέγονται- ώστε να εξασφαλίζουν ευνοϊκούς πολεοδομικούς όρους, τσαλαπατώντας κάθε έννοια περιβαλλοντικής προστασίας και ποιότητας ζωής των κατοίκων των γύρω περιοχών» σημείωσε ενώ μίλησε για το περιβαλλοντικό έγκλημα διαρκείας στον Ασωπό και τα Οινόφυτα με τη διεύρυνση της βιομηχανικής περιοχής.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί το κόμμα του αύριο στην Ολομέλεια, σημειώνοντας ότι δημιουργούνται πολλά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα αλλά και τον σκοπό ορισμένων διατάξεων σε όλα τα κεφάλαια του σχεδίου νόμου.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης επισήμανε ότι θα πρέπει οι απλουστεύσεις των διαδικασιών να γίνονται με τρόπο που δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος να εισέλθουν στον κάθε επενδυτικό χώρο, στον κάθε επενδυτικό τομέα, άτομα ή επιχειρήσεις που δεν θα διαθέτουν τα ελάχιστα προσόντα και προϋποθέσεις, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό και καταστρέφοντας τις υγιείς επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Ανέφερε πως οι περισσότεροι δήμοι και περιφέρειες δεν έχουν νομικές και τεχνικές δυνατότητες για να οργανώσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Οι αρμόδιες εποπτικές αρχές, είπε, θα πρέπει να διενεργούν ελέγχους και όχι όπως ορίζει το σχέδιο νόμου που αναφέρει ότι «δύνανται να διενεργούν ελέγχους». Ζήτησε να εντατικοποιηθούν παράλληλα οι έλεγχοι για το παρεμπόριο. Εκτίμησε ότι η επέκταση του επιχειρηματικού πάρκου στα Οινόφυτα θα επιβαρύνει το περιβάλλον, θα μειώσει τις χρήσεις γης εις βάρος του πρωτογενούς τομέα και θα δημιουργήσει περαιτέρω ανισότητες μεταξύ κέντρου και περιφερειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ