Επιτάχυνση των εμβολιασμών ζητούν οι ηγέτες της Ε.Ε.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

Επιτάχυνση των εμβολιασμών ζητούν οι ηγέτες της Ε.Ε.

Οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει τη διαδικασία των εμβολιασμών, καθώς διαπιστώνονται αφενός νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού και αφετέρου καταγράφονται προβλήματα στις έγκαιρες παραδόσεις εμβολίων.

Οι περιοχές που εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά επικινδυνότητας θα αποτυπώνονται στους χάρτες του ECDC με βαθύ κόκκινο χρώμα, ενώ κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών δεν έλειψε και η κριτική σε βάρος των φαρμακευτικών εταιρειών. Οι ηγέτες θέλουν την επιτάχυνση των εμβολιασμών, δήλωσε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρείες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Στην τηλεδιάσκεψη προτάθηκαν διάφορα μέτρα, όπως η παραλαβή δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca και της Οξφόρδης και η διατήρησή τους σε αποθήκες μέχρι να δοθεί η έγκριση κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων.

Την ανάγκη να επισπευσθεί η αδειοδότηση των εμβολίων υπογράμμισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσίασε στους ομολόγους του την πρόταση για θεσμοθέτηση ενός Παράλληλα ο πρωθυπουργός έθεσε στους υπόλοιπους ηγέτες την πρότασή του για θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Διευκρίνισε πως σε πρώτη φάση θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του.

Παράλληλα στη χθεσινή τηλε-Σύνοδο Κορυφής εκφράστηκε η έντονη ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες, παρά τον πολύμηνο σχεδιασμό που έχει προηγηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ