Προειδοποιήσεις από Ε.Ε. προς την Τουρκία

Δένδιας: Ομόθυμη η στήριξη από τους εταίρους

Προειδοποιήσεις από Ε.Ε. προς την Τουρκία

«Είμαστε ξεκάθαροι και αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ μετά το πέρας της διήμερης άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

«Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες... Θέλουμε να βρούμε δρόμο προς μια πιο υγιή σχέση, προς όφελος τόσο της Ε.Ε. όσο και της Τουρκίας» τόνισε.

Είναι επείγον να λύσουμε το θέμα των γεωτρήσεων και της παρουσίας τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου, ανέφερε και σχολίασε πως «πρέπει να υπάρξει μια διαφοροποίηση μεταξύ του προβλήματος των γεωτρήσεων στα διαφιλονικούμενα ύδατα, όπου υπάρχει ο κίνδυνος σύγκρουσης και χρειάζεται η διαμεσολάβηση -αυτό δηλαδή που κάνει η Γερμανία- και της περίπλοκης σχέσης της Τουρκίας με την Ε.Ε... Το πιο πιεστικό ζήτημα είναι αυτό των γεωτρήσεων και της παρουσίας τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου - κάτι που είναι επικίνδυνο».

Οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία είναι τεταμένες περισσότερο από ποτέ λόγω της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μαας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. του Σεπτεμβρίου θα συζητήσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Νωρίτερα και στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του Αυγούστου η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν το καθήκον να υποστηρίζουν την Ελλάδα όπου εκείνη έχει δίκιο.

Δένδιας: Σαφές κλίμα υπέρ της Ελλάδας

Η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της. Ήταν σημαντικό ότι, κατά την άτυπη αυτή συζήτηση -είναι άτυπο Συμβούλιο, δεν καταλήγει σε αποφάσεις, αλλά παρά ταύτα- υπήρξε ένα σαφές κλίμα. Και αυτό το σαφές κλίμα ήταν απολύτως υποστηρικτικό για τη χώρα και απεικονίστηκε στα συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου, ο οποίος, απ’ ότι ξέρω, έχει ήδη κάνει σχετικές δηλώσεις. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιασθούν στο Συμβούλιο Αρχηγών [Κυβερνήσεων] στο τέλος Σεπτεμβρίου, αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση απ’ την τουρκική πλευρά και διάλογος.
Άρα λοιπόν, νομίζω ότι η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει από αυτό το Συμβούλιο. Μία κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.