Νοτιοανατολική πορεία πήρε το Ορούτς Ρέις

Διπλωματικός πυρετός στο παρασκήνιο

Νοτιοανατολική πορεία πήρε το Ορούτς Ρέις

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» άλλαξε πορεία το βράδυ της Τρίτης  και κινείται πλέον με κατεύθυνση νοτιοανατολική, ευρισκόμενο μέχρι στιγμής εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Την κατάσταση αξιολόγησε την Τρίτη το Συμβούλιο Άμυνας που συνεδρίασε για τρεις ώρες στο Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, υπό την προεδρία του υπουργού Νικόλαου Παναγιωτόπουλου. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η σύγκληση του Συμβουλίου 'Αμυνας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία, καθώς και ο γ.γ. Αντώνιος Οικονόμου.

Επίσης το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την κατάσταση που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες, καθώς επίσης και για τις διάφορες επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, για παρεμπόδιση των τουρκικών παραβατικών ενεργειών που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η Καθημερινή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πρωτοβουλία του Βερολίνου για αποκλιμάκωση της νέας έντασης με την καγκελαρία να στοχεύει στον απευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ