Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Τουρκική προπαγάνδα με χάρτες

Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς ο Κ. Μητσοτάκης

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Τουρκική προπαγάνδα με χάρτες

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένει από χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορουτς Ρέις. Σύμφωνα με φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η Άγκυρα, το πλοίο φαίνεται να βρίσκεται σε στενό κλοιό από τουρκικά πολεμικά σκάφη.

Ελληνικά πολεμικά πλοία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και ανά 15 λεπτά καλούν μέσω ασυρμάτου το πλοίο να απομακρυνθεί, διευκρινίζοντάς του πως βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τα καλώδια του πλοίου παραμένουν ποντισμένα, ωστόσο η Αθήνα υποστηρίζει πως είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλούν τόσο τα ελληνικά όσο και τα τουρκικά πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με σχετικές αναφορές, η Τουρκία έχει αποστείλει 25 πλοία, ενώ το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει απαντήσει με ανάπτυξη μονάδων του. Σε ετοιμότητα παραμένουν από ελληνικής πλευράς τόσο η Πολεμική Αεροπορία όσο και ο στρατός ξηράς.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα χάρτη με την περιοχή στην οποία διεξάγει έρευνες το Ορουτς Ρέις.

Το πλοίο εμφανίζεται να κινείται σε μια περιοχή δίπλα από την οριοθετημένη ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, ενώ ο χάρτης εμφανίζει και τις επιπλέον περιοχές στις οποίες η Τουρκία υποστηρίζει πως έχει δικαίωμα διεξαγωγής ερευνών. Οι περιοχές αυτές εφάπτονται, ουσιαστικά, των ακτών της ανατολικής Κρήτης.

Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός

Εντός της σημερινής ημέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ