ΗΠΑ: Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

ΗΠΑ: Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Μήνυμα στην Τουρκία μέσω ενεργειακού φόρουμ έστειλαν οι ΗΠΑ δια του υφυπουργού Εξωτερικών Φράνσις Φάνον.

Στη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης με θέμα τον αγωγό EastMed την οποία οργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ο Φ. Φάνον επισήμανε πως οι ΗΠΑ δεν σχολιάζουν τα θαλάσσια σύνορα των χωρών. Πρόσθεσε ωστόσο πως ένα μνημόνιο, όπως αυτό που υπέγραψε με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης η Τουρκία, «δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις». Πρόσθεσε επίσης πως η Τουρκία είναι σημαντική χώρα «και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση».

Στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα τηρεί αποφασιστική στάση και εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει ένα νέο πνεύμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. «Ο κ. Ερντογάν πριν λίγους μήνες έκανε μια προκλητική δήλωση, ότι οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) δεν έχουν δικαίωμα να υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό East Med. Εμείς υπογράψαμε τη συμφωνία επειδή πιστεύουμε ότι αυτός ο αγωγός δεν στρέφεται ενάντια σε καμία χώρα αλλά υπηρετεί το συμφέρον και των τριών χωρών. Είναι έργο συνεργασίας και ειρήνης», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Αναφέρθηκε ακόμη στα γεγονότα του Έβρου και στην απόπειρα να εισέλθουν στη χώρα χιλιάδες μετανάστες με την ενθάρρυνση της τουρκικής κυβέρνησης. «Υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας», σημείωσε ο υπουργός. «Εργαζόμαστε για την αναβάθμιση των σχέσεων με τους γείτονες μας. Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε την εθνική ακεραιότητα και υπερηφάνεια καθώς και τα συμφέροντα της χώρας μας», κατέληξε ο υπουργός.

Χθες στην Άγκυρα συνεδρίασε υπό τον Ταγίπ Ερντογάν το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η Τουρκία θα συνεχίζει να προασπίζεται χωρίς συμβιβασμούς τα χερσαία, εναέρια και θαλάσσια δικαιώματά της, χωρίς συμβιβασμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ