Κομισιόν: Ψεύτικες υποσχέσεις προκάλεσαν την κρίση στα σύνορα

Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, επαναλαμβάνουν οι επίτροποι Γιόχανσον και Σχοινάς

Κομισιόν: Ψεύτικες υποσχέσεις προκάλεσαν την κρίση στα σύνορα

Για ανησυχητική κατάσταση που δημιουργήθηκε από ψεύτικες υποσχέσεις έκανε λόγο η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η επίτροπος, που είναι υπεύθυνη για τις εσωτερικές υποθέσεις της Ε.Ε., τόνισε πως οι άνθρωποι που βρίσκονται στην περιοχή έχουν παγιδευτεί και πως «η πολιτική κρίση που αντιμετωπίζουμε τώρα δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μια μακρά διαρκείας ανθρωπιστική κρίση».

«Τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν είναι ανοικτά και δεν πρέπει να ανοίξουν. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η μεγάλη πίεση στα ελληνικά σύνορα και για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό μαζί με τα κράτη μέλη να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

«Είχαμε την κατάσταση στα ελληνικά νησιά με τα στρατόπεδα προσφύγων η οποία ήταν ήδη απαράδεκτη για τους ανθρώπους που ζουν εκεί και ήδη έρχονται περισσότεροι. Πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους ασυνόδευτους ανήλικους και είναι επείγουσα ανάγκη να τους απομακρύνουμε από αυτές τις συνθήκες στα νησιά» ανέφερε η επίτροπος.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε τη στήριξη της Κομισιόν προς την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κύπρο, τα σύνορα των οποίων όπως είπε είναι και σύνορα της Ευρώπης. Πρόσθεσε πως το Κολλέγιο των Επιτρόπων ενέκρινε ένα σχέδιο δράσης για την υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ ήδη 100 συνοριοφύλακες της Frontex με την υποστήριξη χερσαίων και εναέριων μέσων θα αναπτυχθούν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Παράλληλα, δρομολογείται η εκταμίευση 350 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, ενώ άλλοι 160 υπάλληλοι του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου θα έρθουν στην Ελλάδα για την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ