Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες ταυτότητες

Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες ταυτότητες

Θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις συναλλαγές με το Δημόσιο.

Μάταια θα ψάξει κανείς στη Διαύγεια ή σε άλλες δημόσιες πηγές πληροφορίες για τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες, αφού λόγω του χαρακτήρα της η διαδικασία έχει χαρακτηριστεί διαβαθμισμένη, δηλαδή απόρρητη. Αυτό όμως που έχει γίνει γνωστό είναι πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αποστείλει προσκλήσεις για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σε 26 επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο.

Αναμένεται να υπάρξει σημαντικός αριθμός εταιρειών που θα δηλώσουν παρών στη διαδικασία πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, στις 3 Μαρτίου 2020, καθώς ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 500 εκατ. ευρώ.

Οι νέες ταυτότητες δεν θα έχουν πολλά κοινά στοιχεία με τις σημερινές. Σύμφωνα άλλωστε με αποφάσεις της Ε.Ε. οι χώρες που δεν διαθέτουν ταυτότητες με σύγχρονα βιομετρικά στοιχεία έχουν προθεσμία ως το 2024 να προσαρμόσουν τα συστήματά τους και η Ελλάδα είναι μία από αυτές. Στις βασικές προδιαγραφές περιλαμβάνεται η αποθήκευση δακτυλικών αποτυπωμάτων σε ολοκληρωμένο κύκλωμα (τσιπάκι) επί της ταυτότητας και η δυνατότητα «ανάγνωσης» της ταυτότητας από μηχανήματα, κάτι βέβαια που δεν ισχύει για τις σημερινές ελληνικές ταυτότητες.

Μετά και από σχετικές παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, οι νέες ταυτότητες θα λειτουργούν ταυτόχρονα και ως κάρτα πολίτη προκειμένου να χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δηλαδή στις συναλλαγές των πολιτών με τις υπηρεσίες του δημοσίου.

Σε διαστάσεις οι νέες ταυτότητες θα πληρούν την προδιαγραφή ID-1, θα έχουν δηλαδή μέγεθος πιστωτικής κάρτας. Ωστόσο εκτός από την ευκολία χρήσης οι πολίτες θα πρέπει να προσέρχονται κάθε πέντε χρόνια στην αρμόδια Αρχή (προφανώς στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους) για ανανέωση του δελτίου. Αυτό, πιθανότατα, θα απαιτεί και κάποιο κόστος το ύψος του οποίου όμως δεν έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής. Ωστόσο αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο των περίπου 80 ευρώ που απαιτούνται σήμερα για την έκδοση διαβατηρίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενδιαφέρον για το έργο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν επιδείξει ο ΟΤΕ, οι γερμανικές Veridos kai Muelhbauer , η Space Hellas, η Austria Card, η HID Global, η Semlex και οι γαλλικές Morpho και Oberthur.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ