Απεργιακά Χριστούγεννα στη Γαλλία

Απεργιακά Χριστούγεννα στη Γαλλία

Στην τρίτη εβδομάδα μπήκαν οι κινητοποιήσεις

Η κόντρα της κυβέρνησης με τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο στη Γαλλία συνεχίζεται χωρίς ενδείξεις αποκλιμάκωσης.

Οι εργαζόμενοι απεργούν για 20 ημέρες διαμαρτυρόμενοι για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με ενοποίηση 42 ταμείων. Η συγχώνευση θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια προνομίων για μερίδα εργαζόμενων του δημοσίου τομέα και κυρίως εκείνων που απασχολούνται στον σιδηρόδρομο. Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης για εργαζόμεους σε κλάδους όπως ο σιδηρόδρομος.

Τα σωματεία στο εθνικό δίκτυο SNCF και στο δίκτυο της πρωτεύουσας RATP δηλώνουν ανυποχώρητα, με αποτέλεσμα χιλιάδες ταξιδιώτες να αναζητούν εναλλακτικά μέσα. Το 40% των δρομολογίων που εκτελούν τα υψηλής ταχύτητας τρένα του SNCF και το 20% των δρομολογίων των απλών τρένων έχουν ακυρωθεί.

Οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων την περασμένη εβδομάδα δεν κατέληξαν σε συμφωνία και οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως δεν θα υπάρξει ανακωχή, ελπίζοντας πως θα επαναλάβουν την επιτυχία του 1995, όταν είχαν πετύχει την αναστολή των αλλαγών που προωθούσε στο ασφαλιστικό σύστημα η τότε κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ