Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη Σύνοδο Κορυφής

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη Σύνοδο Κορυφής

Ικανοποιημένος από τη στάση των εταίρων έναντι της Τουρκίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός.

«Θεωρούμε τη συμφωνία αυτή άκυρη, ανυπόστατη, χωρίς κανένα περιεχόμενο. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Θα επιμένουμε να το υποστηρίζουμε σε όλα τα φόρα και στον ΟΗΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας - Λιβύης στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», πρόσθεσε και υποστήριξε πως η Τουρκία είναι απελπιστικά απομονωμένη διπλωματικά μετά την κίνησή της να υπογράψει το συγκεκριμένο, άκυρο όπως ο ίδιος τόνισε, μνημόνιο.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας. Όπως αποδεικνύεται από το κείμενο των συμπερασμάτων, ζήτησα από τους συναδέλφους μου και έλαβα την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα, όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τουρκικές ενέργειες. Ο πρωθυπουργός επιφύλαξε ξεχωριστή αναφορά στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος όπως είπε ήταν πολύ υποστηρικτικός ενώ και στο ΝΑΤΟ υποστήριξε το δίκαιο των ελληνικών θέσεων.

«Ό,τι είπα για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ισχύει στο ακέραιο», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «αν αυτό καταλήξει με υπαιτιότητα της Τουρκίας να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό, θα τις διαχειριστούμε. Μην περιμένει κανείς από την Ελλάδα να κάνει εκπτώσεις επειδή μπορεί, ενδεχομένως, η Τουρκία να αυξήσει τις προσφυγικές ροές. Στα ζητήματα αυτά δεν χωράει κανείς συμψηφισμός και καμία υπόνοια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ