Προς αδιέξοδο οι συνομιλίες Ε.Ε. - Βρετανίας για το Brexit

Προς αδιέξοδο οι συνομιλίες Ε.Ε. - Βρετανίας για το Brexit

Τουσκ προς Μπόρις Τζόνσον: Quo vadis?

Απότομη επιδείνωση σημειώθηκε στις ευρω-βρετανικές διαπραγματεύσεις για τη διαδικασία του Brexit μετά το αδιέξοδο στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με το BΒC που επικαλείται πηγές προσκείμενες στον Βρετανό πρωθυπουργό, η Μέρκελ εμφανίζεται να απέρριψε τις προτάσεις του Λονδίνου για τους όρους του Brexit, ενώ ο Guardian αναφέρει πως η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε στην παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακη ένωση.

Η κα Μέρκελ φέρεται να τόνισε στον Μπόρις Τζόνσον πως ο όρος αυτός είναι απαραίτητος για να αρθεί το αδιέξοδο και να προχωρήσει η διαδικασία του Brexit. Το Βερολίνο απέφυγε να τοποθετηθεί με εκπρόσωπο της καγκελαρίας να δηλώνει πως δεν θα υπάρξει σχολιασμός επί μιας ιδιωτικής συνομιλίας. Ωστόσο σαφή ένδειξη για τις διαθέσεις που επικρατούν στην Ε.Ε. έναντι της Βρετανίας έδωσε ο Ντόναλντ Τουσκ που απευθυνόμενος στον Μπόρις Τζόνσον είπε πως «αυτό που διακυβεύεται δεν είναι κάποιο χαζό παιχνίδι για το ποιος φταίει. Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης και της Βρετανίας, καθώς και η ασφάλεια και το συμφέρον των λαών μας. Δεν θέλεις μία συμφωνία, δεν θέλεις μία επέκταση, δεν θέλεις να ανακαλέσεις τη διαδικασία αποχώρησης, quo vadis? [πού πηγαίνεις;]» έγραφε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Twitter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ