Κάλεσμα στους επενδυτές από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο - Αυτοκριτική για τα υπερπλεονάσματα

Κάλεσμα στους επενδυτές από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο - Αυτοκριτική για τα υπερπλεονάσματα

Η Ελλάδα έχει επιστρέψει, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στο φόρουμ της Capital Link της Νέας Υόρκης.

Στην ομιλία του ο κ. Τσακαλώτος επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και για παροχολογία, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μεταρρυθμίσεις χωρίς κοινωνική ενσωμάτωση οδηγούν στην άνοδο του εθνικισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε το πακέτο των θετικών μέτρων που νομοθετεί η κυβέρνηση και ανέφερε πως ο συντελεστής για τη φορολογία των επιχειρήσεων θα μειώνεται κατά μία μονάδα ετησίως και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μάλιστα, αναφερόμενος στη φορολογία παραδέχθηκε πως δεν ήταν όλοι οι φόροι δίκαιοι και σωστοί και πως ο ίδιος θα έθετε ως προτεραιότητα τη μείωση των φόρων εισοδήματος. Παράλληλα παραδέχθηκε πως η υπεραπόδοση στα πρωτογενή πλεονάσματα δεν αποτελεί σπουδαία στρατηγική, ωστόσο υπεραμύνθηκε αυτής της πρακτικής με το επιχείρημα πως με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης έναντι των διεθνών εταίρων.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός προανήγγειλε πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σύντομα το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη.

Για την έξοδο στις αγορές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως ο ΟΔΔΗΧ θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα για το 2019, που θα περιλαμβάνει τα ποσά που θα χρειαστούν, ενώ μέρος του σχεδιασμού περιλαμβάνει την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ