Η Βρετανία μπορεί να ακυρώσει μονομερώς το Brexit λέει το Ευρωδικαστήριο

Η Βρετανία μπορεί να ακυρώσει μονομερώς το Brexit λέει το Ευρωδικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία η Βρετανία μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς τη διαδικασία του Brexit.

Η απόφαση εκδόθηκε μόλις μία ημέρα πριν το βρετανικό Κοινοβούλιο ψηφίσει επί της συμφωνίας του Brexit την οποία και αναμένεται να απορρίψει.

Στο σκεπτικό του το δικαστήριο αναφέρει πως η Βρετανία μπορεί να επιλέξει να παραμείνει στο σημερινό καθεστώς, όπου είναι μελος της Ε.Ε. αλλά όχι της ευρωζώνης ή της περιοχής Σένγκεν. Μία απόφαση για την παραμονή στην Ε.Ε., σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, θα πρέπει να επικυρωθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο και το επόμενο βήμα θα είναι η σχετική ενημέρωση της Ε.Ε.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έγινε δεκτή στη Βρετανία με ενθουσιασμό από τους υπέρμαχους της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. όπως η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που ζητούν περισσότερο χρόνο και ένα νέο δημοψήφισμα. Ομως οι υπέρμαχοι του Brexit λένε πως όσοι μιλούν για δεύτερη διαδικασία δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όπου 17,4 εκατ. ψηφοφόροι έστειλαν ένα σαφές μήνυμα για την αποχώρηση της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ