Μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης για την βιβλική καταστροφή

Μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης για την βιβλική καταστροφή

Μαζικά μηνύματα αλληλεγγύης από ηγέτες χωρών και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνουν συνεχώς τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα για την ανείπωτη τραγωδία που προκάλεσαν οι φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

 


Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τη συνομιλία τους, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Επιτροπής στην Ελλάδα και τόνισε την πρόθεσή της για διάθεση των αναγκαίων μέσων και πόρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση από τις πυρκαγιές, προστίθεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Μέρκελ : Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Τσίπρα

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Ο πόνος των πληγέντων μάς αγγίζει όλους», ανέφερε η Μέρκελ, ενώ πρόσφερε και τη βοήθεια της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Στυλιανίδης: Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού

Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα ο επίτροπος ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης, μετά τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική.

Οπως δήλωσε ο επίτροπος, «σήμερα είναι ημέρα μεγάλης θλίψης για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού αλληλέγγυα τούτη τη δύσκολη στιγμή.

Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και στους φίλους των θυμάτων των καταστροφικών πυρκαγιών, που στοίχισαν τόσο πόνο και ανθρώπινες ζωές.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ στην επιστολή του, θα ταξιδέψω στην Αθήνα σήμερα για να συναντήσω τις ελληνικές αρχές πολιτικής προστασίας και να συντονίσω τη βοήθεια της ΕΕ, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί.

Μίλησα με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα χθες, με τον οποίο βρίσκομαι διαρκώς σε επαφή προκειμένου να προσφέρουμε την πλήρη στήριξη της Επιτροπής στις ελληνικές αρχές και στον ελληνικό λαό.

Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω την Κύπρο, την Ισπανία και τη Βουλγαρία που προσέφεραν αμέσως συγκεκριμένη συνδρομή μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας: αεροσκάφη, πυροσβέστες, γιατρούς και οχήματα.

Μαζί καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια νυχθημερόν, για να συνδράμουμε τους πρώτους παρεμβαίνοντες και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που εργάζονται ακούραστα για να βοηθήσουν όσους το χρειάζονται».

Βοήθεια προσφέρει η Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τηλεγράφημά του, προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς την ελληνική κυβέρνηση και προσφέρθηκε να συνδράμει την Ελλάδα με την αναγκαία βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των φονικών πυρκαγιών, αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο πρόεδρος του ρωσικού κράτους υπογράμμισε ότι η Ρωσία συμμερίζεται ειλικρινά το πένθος του αδελφού λαούκαι εκφράζει την συμπόνια και την συμπαράστασή του στους συγγενείς και οικείους των θυμάτων, καθώς και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση όλων των τραυματιών» αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την προθυμία του να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια ώστε να αντιμετωπισθούν οι συνέπιες της θεομηνίας» αναφέρει στην συνέχεια η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Οι δηλώσεις των πολιτικών

«Οι σκέψεις μας στην Ελλάδα και στα θύματα των τρομακτικών πυρκαγιών. Στη Σουηδία όπως στην Ελλάδα, η Γαλλία και η Ευρώπη είναι αλληλέγγυες και προσφέρουν τη βοήθειά τους», έγραψε πριν από λίγα λεπτά στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Εκφράζω τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων από τις ελληνικές πυρκαγιές. Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

«Πολύ λυπημένος από τις τραγικές δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Η Ευρώπη θα μείνει στο πλευρό των Ελλήνων φίλων μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Βοήθεια έρχεται από πολλές χώρες της ΕΕ», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Η αλληλεγγύη της ΕΕ ενεργοποιείται για τον ελληνικό λαό. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στέλνει άμεση βοήθεια στην Ελλάδα με Canadair και πυροσβέστες για να σβήσουν οι φωτιές κοντά στην Αθήνα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται στο πλευρό σας», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

«Λυπημένος από τις εικόνες που έρχονται από την Ελλάδα. Τη βαθύτερη συμπάθειά μου για τα θύματα των πυρκαγιών και τις οικογένειες και τους φίλους. Μαζί με τις δασικές πυρκαγιές στην Σουηδία δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ απέναντι σε καταστροφές σαν κι αυτές», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ