Συνάντηση με τον Τραμπ ζητά ο Ερντογάν

Συνάντηση με τον Τραμπ ζητά ο Ερντογάν
Η Τουρκία θα επιχειρήσει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σύντομα.

«Επιθυμία μου είναι να συναντηθώ με τον Τραμπ χωρίς καθυστέρηση. Μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα εγείρουμε όταν συναντηθούμε θα είναι να υπάρξει μια επανεκτίμηση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων σε ένα στρατηγικό πλαίσιο. Οι στρατηγικές μας σχέσεις είναι υγιείς τώρα; Όχι, θα πρέπει να τις κάνουμε υγιείς», δήλωσε ο Ερντογάν στην εφημερίδα Hurriyet.

Ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να συζητήσει μια σειρά θεμάτων με τον Τραμπ, περιλαμβανομένης της ανάγκης να βελτιωθούν οι οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, κυρίως στην αμυντική βιομηχανία, και η έκδοση του ισλαμιστή πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999 και θεωρείται από την Άγκυρα ότι οργάνωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή και τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο Ερντογάν εκτίμησε ότι μέχρι τώρα οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να υποστηρίξουν επαρκώς την Τουρκία και τα συμφέροντά της. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι ΗΠΑ και η Τουρκία, ως δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επιδεικνύουν «μεγαλύτερο βαθμό αλληλεγγύης».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα ήθελε να μάθει τι εννοούσε ο Τραμπ όταν χαρακτήρισε «παρωχημένο» το ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας στη μάχη τους κατά του ΙΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ