Παπαδημούλης: Προς το συμφέρον των δανειστών να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Παπαδημούλης: Προς το συμφέρον των δανειστών να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση
Δηλώσεις στο γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο ενημέρωσης «Mediapart» έκανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης λέγοντας πως «είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των δανειστών, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να τεθούν σε εφαρμογή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Ερωτηθείς για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και για το φλέγον ζήτημα του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Η ανακοίνωση του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από τον Ολλανδό εκπρόσωπο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν μια άδικη και υπερβολική κίνηση. Δεν ζητήθηκε η γνώμη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ούτε και είχαν ενημερωθεί για τις δηλώσεις στις οποίες θα προέβαινε ο Ντάισελμπλουμ.

Εξέφρασαν μάλιστα, την έκπληξη και την αποδοκιμασία τους γι’ αυτό, τις επόμενες μέρες, με δημόσιες δηλώσεις. Η απόφαση της 5ης Δεκεμβρίου σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη χαλάρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει ληφθεί ομόφωνα». Μιλώντας για τη δεύτερη αξιολόγηση, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε: «Είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των δανειστών, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να τεθούν σε εφαρμογή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Υπάρχει ήδη αρκετή αστάθεια και ανασφάλεια στην Ευρώπη και στη γεωπολιτική ζώνη όπου βρίσκεται η Ελλάδα, το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη τώρα η Ευρώπη είναι μια νέα κρίση».

Αναφερόμενος στο βοήθημα των χαμηλιοσυνταξιούχων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα και που τελικά ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή, δεν έχουν καμία επίπτωση στους δημοσιονομικούς στόχους του προϋπολογισμού για το 2017-2018. Πρόκειται για ποσά που χρηματοδοτούνται από το πλεόνασμα των εισπράξεων του 2016. Μας φαίνεται δίκαιο στο τέλος του έτους, να επιστρέψουμε κάτι από το πλεόνασμα αυτό σε εκείνους τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν πληγεί πιο σοβαρά από τα μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια. Πρόκειται για ένα “δώρο Χριστουγέννων”, το οποίο φυσικά, δεν συγκρίνεται με τίποτα αναφορικά με όσα οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν περικόψει από τις συντάξεις τους τα τελευταία χρόνια.

Αυτό αναγνωρίστηκε επίσημα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δηλώσεις του επιτρόπου αρμόδιου για την Οικονομική Πολιτική και το Ευρώ, Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), με δηλώσεις του προέδρου του, Κλάους Ρέκλινγκ. Και οι δύο αναγνωρίζουν ότι το μέτρο αυτό δεν επηρεάζει τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας. Με άλλα λόγια, οι Έλληνες τήρησαν τις δεσμεύσεις τους – θα ήταν λάθος εκ μέρους των δανειστών να επιμείνουν σε μια τιμωρητική λογική».

Απαντώντας στο ερώτημα αναφορικά με το «ποιοι είναι οι σύμμαχοι της Ελλάδας στην ΕΕ» ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε ότι «οι πιο συντηρητικοί ευρωπαϊκοί κύκλοι συνεχίζουν να επιτίθενται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ίδια στιγμή, στους διαδρόμους των Βρυξελλών, αναγνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει τα προγράμματα πιο ευσυνείδητα από τις προηγούμενες. Ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας δεν ευθύνονται για την κατάσταση της πτώχευσης στην οποία η ίδια η χώρα βρέθηκε, αλλά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και αναγνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, με τεράστιο κόστος για την κοινωνία».

Τέλος, για τις διαφωνίες αλλά και το ρόλο του ΔΝΤ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάλλει διαρκώς την απόφασή του σχετικά με το αν θα συμμετέχει ή όχι στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, θα πάρει αυτή την απόφαση τον Απρίλιο, όταν θα έχει ξεκινήσει η προεδρία του Τραμπ. Είναι άδικο να πιέζεται η Ελλάδα αναλόγως με τις αμφιβολίες και αβεβαιότητες ενός θεσμού... ειδικά μετά από όσα έχει ήδη επιτύχει η Ελλάδα, σε μόλις ενάμισι χρόνο: Το 80% των μέτρων που προβλέπονται στο πρόγραμμα για περίοδο τριών ετών, έχει υλοποιηθεί. Και το ΔΝΤ δεν έχει συνεισφέρει σε αυτό ούτε ένα ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ