Πετρόπουλος: Σταδιακή η λειτουργία του ΕΦΚΑ

Πετρόπουλος: Σταδιακή η λειτουργία του ΕΦΚΑ
Σταδιακή θα είναι, από την 1.1.17 και μετά η έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Στην παραδοχή αυτή προέβη νωρίτερα σήμερα, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, επισήμανε ότι μετά τη λειτουργία του Φορέα θα υπάρξει χρόνος και για τις απαραίτητες διορθώσεις.

Ειδικά για ταμεία ελεύθερων επαγγελματιών που λάμβαναν κοινωνικό πόρο, όπως είναι τα εκείνα των μηχανικών και των δημοσιογράφων, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι «η αντιστοίχιση των εισφορών με τον αριθμό των ασφαλισμένων δεν ήταν καθαρή». Άρα το αποτέλεσμα της κατάργησης των παραπάνω πόρων, είναι η αύξηση των εισφορών.

Για το Ασφαλιστικό, ο υφυπουργός Εργασίας, επανέλαβε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις. Σε ό,τι αφορά την εξεύρεση πόρων για τα Ταμεία, ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε ξανά στην πρότασή του για αξιοποίηση της πραγματικής εργασίας των νόμιμων μεταναστών.

Το εργόσημο «βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι αρκετό», επισήμανε ο κ. Πετρόπουλος. Για τις διαπραγματεύσεις στα εργασιακά, ο υφυπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι πρέπει να επιστρέψει το «κοινωνικό κεκτημένο» στη χώρα, ειδικά στο σκέλος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Όμως, η όποια επάνοδος πρέπει να είναι δεσμευτική για όλους, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή και από το ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ