Οι προτεραιότητες του Τραμπ ως Πρόεδρος

Οι προτεραιότητες του Τραμπ ως Πρόεδρος
Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Reuters στις 25 Οκτωβρίου 2016 είχε αναφερθεί στις προτεραιότητές του στην περίπτωση της εκλογής του στην προεδρία των ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, στην κατάργηση του προγράμματος Κλίντον για τη δημόσια υγεία, στην παροχή βοήθειας στους βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στην επινίκια ομιλία του υποσχέθηκε την υλοποίηση προγράμματος για την αποκατάσταση των παραγωγικών υποδομών στις ΗΠΑ, αλλά και τον διπλασιασμό της οικονομικής ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία. Ο Μιτς Μακόνελ ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, επιβεβαίωσε χθες ότι η κατάργηση του προγράμματος για τη δημόσια υγεία που προώθησε ο Μπαράκ Ομπάμα γνωστό ως «Obamacare» θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Από την πλευρά της, η Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι έχει συνομιλήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ, για την ψήφιση ενός «φιλόδοξου» προγράμματος δημιουργίας θέσεων εργασίας. Υπό τις ανησυχίες πρόκλησης οικονομικής και παγκόσμιας αστάθειας, οι επενδυτές αντέδρασαν (αρχικά) στην εκλογή Τραμπ σε διεθνές επίπεδο, με τη Wall Street να κάνει ένα δραματικό γύρισμα και το αμερικανικό δολάριο να καταγράφει υψηλό συναλλαγματικής ισοτιμίας τετραμήνου έναντι του ιαπωνικού γιεν.

Το μεξικανικό πέσο ανέκτησε μέρος των απωλειών που κατέγραψε χθες μετά τη ραγδαία πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του. Ο Τραμπ έχει απειλήσει το Μεξικό, με την ακύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, αλλά και την επιβολή φόρου στα χρήματα που στέλνουν οι Μεξικανοί μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ, στην πατρίδα τους.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του μετά τη νίκη του, ο Τραμπ τάχθηκε υπέρ της ενότητας των Αμερικανών, τονίζοντας ότι «θα είναι πρόεδρος για όλους τους Αμερικάνους.» Παράλληλα εκφράστηκε θετικά για τη Χίλαρι Κλίντον, διαφοροποιούμενος ουσιαστικά από την επιθετική ρητορική που ακολούθησε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας χαρακτηρίζοντας την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών ως «διεφθαρμένη Χίλαρι» με τους υποστηρικτές του να φωνάζουν «Φυλάκισε την».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ