Παπαδημούλης: Οι δανειστές να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους για το χρέος

Παπαδημούλης: Οι δανειστές να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους για το χρέος
Οι δανειστές οφείλουν να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ=ΜΠΕ Πρακτορείο 104,9 Fm .

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι, ήδη από το Eurogroup της 24ης Μαΐου, υπάρχει απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στη στάση του ΔΝΤ, είπε ότι εκείνο που ζητά το Ταμείο είναι να συμφωνηθούν, μετά την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, τα μέτρα που θα αφορούν την ελάφρυνση του χρέους.

Μάλιστα, ο κ. Παπαδημούλης, τόνισε ότι και η εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι να τρέξει η κυβέρνηση για να κλείσει στην ώρα της η 2η αξιολόγηση και να ακυρώσουμε με αυτόν τον τρόπο όποιο παιχνίδι πάει να παιχτεί στην πλάτη μας, που θα ακυρώσει την απομείωση του χρέους.

Επιπλέον, υπογράμμισε, με αφορμή τις δηλώσεις Στουρνάρα, ότι και η ΕΚΤ περιμένει να προσδιοριστούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να μπει και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτίμησε, ακόμα, πως η γραμμή Σόιμπλε θα μειοψηφήσει στο Eurogroup και τελικώς θα αποφασιστούν τα μέτρα για το χρέος.

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως το ζητούμενο είναι αυτά που αποφασίστηκαν να γίνουν και πράξη. «Και το υπογραμμίζω, γιατί μέχρι τώρα το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και σε μεγάλο βαθμό και της κυβέρνησης είναι η χαμηλή δεσμευτικότητα στην υλοποίηση των αποφάσεων» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα κόμμα πιο μεγάλο, πιο μαζικό, πιο κοντά στον κόσμο. Να το κάνουμε...Το συνέδριο πήρε καλές αποφάσεις. Τώρα το κόμμα πρέπει να δουλέψει, θεραπεύοντας αδυναμίες». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση είπε: «Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη στην ατζέντα του την εντολή να κάνει εκείνες τις αλλαγές στην κυβέρνηση που θα την κάνουν πιο συνεκτική, πιο αποτελεσματική, στην εξυπηρέτηση των στόχων που τέθηκαν... το τρίτο μνημόνιο να είναι και το τελευταίο».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε: «Νομίζω ότι είναι καλό, σε μια προσπάθεια που αφορά τη χώρα, ο πρωθυπουργός να αξιοποιήσει κάθε έντιμο, αποτελεσματικό, ικανό, αφοσιωμένο πρόσωπο, ακόμα και αν δεν ανήκει στα κόμματα που συγκυβερνούν. Αρκεί να θέλει να δουλέψει για τους συλλογικούς στόχους που έχουμε θέσει, υπό τις εντολές του πρωθυπουργού».

Και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να είναι η εθνική Ελλάδος για την υλοποίηση ενός προγράμματος και όχι ένας συνδυασμός κομματικών στελεχών και γνωστών μας από χρόνια. Αν κάποιος άνθρωπος μπορεί να προσφέρει με έργο, εντιμότητα και αποτέλεσμα, το να μην ανήκει σε ένα από τα κόμματα που συγκυβερνούν, δεν πρέπει να θεωρείται μειονέκτημα» για να προσθέσει πως και ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι θέλει κάτι τέτοιο.

Σχετικά με τη στάση της ΝΔ, για τη συγκρότηση ή όχι του ΕΣΡ, ο κ. Παπαδημούλης ανάφερε ότι «παρά τις διαφορές μας τις μεγάλες με τη ΝΔ, θα έπρεπε αυτή την ώρα να υπάρχει ένα εθνικό μέτωπο για την προώθηση των στόχων, που είναι ολοφάνερο ότι ωφελούν τη χώρα και χωρίς την επίτευξη των οποίων δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά, θα ζούμε διαρκώς το μαρτύριο του Σισύφου», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να επουλώσουμε βήμα βήμα τις τεράστιες πληγές που άφησε η χρεοκοπία και τα μνημόνια».

Μάλιστα, κάλεσε τη ΝΔ, αφού δεν ακούει την κυβέρνηση, να ακούσει τα στελέχη της στην αγορά, όπως τον κ. Μίχαλο που είπε ότι η χώρα δεν αντέχει εκλογές.

Καταλήγοντας εξέφρασε την ελπίδα, τελικά να επικρατήσει στη ΝΔ η γραμμή Χατζηδάκη, όπως εκφράστηκε στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Επανέλαβε δε πως ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και υποστήριξε ότι υπήρχε ανάγκη να λειτουργήσει με όρους νομιμότητας και διαφάνειας το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ