Τσίπρας: Να πάψουν οι θεσμοί να κωλυσιεργούν διαφωνώντας μεταξύ τους

Τσίπρας: Να πάψουν οι θεσμοί να κωλυσιεργούν διαφωνώντας μεταξύ τους
Μπροστά στον «πιο δύσκολο κάβο» όπως ο ίδιος αξιολογεί την τρέχουσα συγκυρία, ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της εφ' όλης της ύλης συνέντευξής του στην «Αυγή» της Κυριακής αναγγέλλει ότι «πολύ σύντομα» θα κλείσουν οι προκλήσεις της αξιολόγησης, του χρέους και του προσφυγικού -και μόλις συμβεί αυτό, «η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα».

Με την κοινωνία όρθια, όπως τονίζει με έμφαση σε άλλο σημείο.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, καλεί σε αυστηρό τόνο τους θεσμούς να πάψουν να κωλυσιεργούν... διαφωνώντας μεταξύ τους, και επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για «καμία μείωση στις συντάξεις».

Στο θέμα των ημερών, τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές γης, και τους απευθύνει, ξανά πρόσκληση σε διάλογο, ώστε «να διασφαλιστούν σοβαρές βελτιώσεις». Σαφής είναι και η δέσμευσή του στην υλοποίηση του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος γνωστοποιώντας ειδικότερα, ποιες θα είναι οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

«Η διαπλοκή και το παλιό κομματικό κατεστημένο έχουν ονοματεπώνυμο» είναι, επίσης, μια χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού, που κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, για «θατσερικές κατευθύνσεις» και «ταξικό μίσος», δηλώνοντας ότι «θα τον φέρνουμε όσο το δυνατόν συχνότερα στη Βουλή», προκειμένου να δημοσιοποιεί στον ελληνικό λαό τις θέσεις του αυτές. Στηλιτεύει παράλληλα την «απελπισμένη προσπάθεια» ευρύτερων κύκλων να ξαναζεστάνουν το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», με ακατάσχετη εκλογολογία και υποκίνηση του κοινωνικού αυτοματισμού. Απάντηση στα σχέδια αυτά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι «σα σκληρή γροθιά».

Στο κεφάλαιο των ευρωπαϊκών συμμαχιών, ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι ενισχύεται σταθερά η δυναμική του μετώπου κατά της λιτότητας, εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά «πιστοποιητικά ιδεολογικής καθαρότητας». Στο προσφυγικό, το κλειδί βρίσκεται, όπως επιμένει, στην πλευρά της Τουρκίας, και εξηγεί ότι η Ελλάδα δέχθηκε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, με ταυτόχρονη διασφάλιση σεβασμού των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Όσον αφορά το Κυπριακό, η προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης είναι κοντά παρά ποτέ, ακριβώς γιατί και οι δύο κοινότητες έχουν την αυτή βούληση. Αναδεικνύει, τέλος, τον πολυδιάστατο χαρακτήρα που έχει πλέον, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας μέσα από συγκεκριμένα «ανοίγματα» που έγιναν τον τελευταίο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ