Τσίπρας: Οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα

Τσίπρας: Οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα
Τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία τον ενημέρωσε για το χθεσινό της ταξίδι στην Τουρκία για το προσφυγικό, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε σχέση με το προσφυγικό θα αφορά αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και θα διασφαλίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες.

Η ίδια ανέφερε ότι δεν τέθηκε πρόταση για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά τα hot spots δήλωσε ότι οι εργασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη εν όψει της συνόδου κορυφής στις 18 Φεβρουαρίου.

Τόνισε εκ νέου ότι "αυτό που έχει σημασία από εδώ και στο εξής δεν είναι μόνο η τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας μας" αλλά και η τήρηση των δεσμεύσεων των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς και της Τουρκίας.

Κομισιόν για ΝΑΤΟ

Την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών χαιρέτισε σήμερα η η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή επίσκεψη της Άγκελα Μερκελ στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς είπε:

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανακοπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Η απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ σε σχέση με την ευκαιρία και τους τρόπους της ενδεχόμενης εμπλοκής του. Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων".

Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε ότι "τα 10 χμ που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ