ΝΔ: Δεν θα ακολουθήσουμε την αντιπολίτευση του «όχι σε όλα»

ΝΔ: Δεν θα ακολουθήσουμε την αντιπολίτευση του «όχι σε όλα»
Να αποφύγει την αντιπολίτευση του «όχι σε όλα» θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που από την πρώτη μέρα της θητείας του στην ηγεσία της ΝΔ μιλά για την ανάγκη «υπεύθυνης και εποικοδομητικής» στάσης από το κόμμα του απέναντι στα πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

«Θα είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση σε ό,τι θεωρούμε λάθος και θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που στοχεύει να δώσει λύσεις σε προβλήματα», επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία οι συνεργάτες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που αποτυπώθηκε και στη χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Με σαφή μηνύματα προς την κοινωνία, το σύνολο των κομμάτων, αλλά και το εσωτερικό της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ότι η εφαρμοζόμενη αντιπολιτευτική τακτική θα διαμορφώνεται ανάλογα με την περίπτωση. Έτσι, όπως είχε διαφανεί και από τις προηγούμενες μέρες, μετωπική θα είναι η επίθεση προς την κυβέρνηση σε θέματα όπως η οικονομία, το ασφαλιστικό, οι τηλεοπτικές άδειες και οι διορισμοί ημετέρων, πιο ήπιοι -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- είναι οι τόνοι στο αγροτικό, ενώ περισσότερο συναινετικός εμφανίζεται στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

Έτσι, για τον λογαριασμό του 1,8 δισ. ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες για το Ασφαλιστικό, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει στη θέση του περί «καταστροφικών χειρισμών» κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, εξηγώντας ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 οι δανειστές δεν είχαν ζητήσει περικοπές. Οι μόνες παρεμβάσεις που ζητούσαν αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ήταν η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.

Η Συγγρού καταγγέλλει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του ότι στην πραγματικότητα είναι κατά των μεταρρυθμίσεων. «Αφού τις πιστεύεις, εφάρμοσέ τe, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν», λένε, κάνοντας λόγο για «αλλεργία της κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με επενδύσεις, ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας».

Σκληρή στάση ο κ. Μητσοτάκης θα τηρήσει και στο θέμα του ΕΣΡ και των αδειών στα κανάλια. Όπως λέει, ασφαλώς και πρέπει να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, εντούτοις τον τρόπο λειτουργίας του πεδίου των media θα πρέπει να τον καθορίζει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση. «Ο κ. Τσίπρας πήρε αρμοδιότητες από το ΕΣΡ και τις πήγε στον κ. Παππά και στη συνέχεια πήγαν στην Βουλή, όπου η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία», καταγγέλλει.

Αγρότες και μεταναστευτικό

Από την άλλη, η ΝΔ στο καυτό ζήτημα των αγροτών εφαρμόζει μέχρι και τώρα την πολιτική των ισορροπιών, καθώς τους δικαιολογεί μεν για τις διαμαρτυρίες τους όσον αφορά στην «επιχειρούμενη εξόντωσή τους», ωστόσο δεν συμφωνεί με τις μεθόδους που εκφράζονται αυτές οι διαμαρτυρίες. Το επανέλαβε και στη χθεσινή του συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως καταλαβαίνει τους αγρότες, αλλά η ΝΔ έχει ταχθεί εναντίον του αποκλεισμού των δρόμων και κάθε κίνησης που προκαλεί αναταραχή στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή.

Ακόμα πιο ήπιος ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται στο μεταναστευτικό, το οποίο βλέπει ως το μόνο πιθανό πεδίο συνεννόησης με την κυβέρνηση, μολονότι και εδώ δεν εκλείπει η κριτική προς αυτήν. Χαρακτηρίζει τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα «σοβαρό, αξιοπρεπή και αποτελεσματικό» και δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ώστε να αποφύγει η χώρα μας ανεπιθύμητες εξελίξεις, όπως ο διετής αποκλεισμός από τη συνθήκη Σένγκεν.

Το πρόβλημα αυτό, αναγνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης, ξεπερνά κατά πολύ την Ελλάδα, όμως διαμηνύει ότι «δεν έχουμε το δικαίωμα να δώσουμε σε κανέναν ανθέλληνα την ευκαιρία να αναφέρει ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ελληνικό πρόβλημα».

«Συνειδητή στροφή»

Εν κατακλείδι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει την πόρτα για ευρύτερη συναίνεση με την κυβέρνηση, ξορκίζει τις εκλογές και πετάει το γάντι στα «όμορα της κυβέρνησης κόμματα» να τη στηρίξουν στις όποιες πρωτοβουλίες της.

Αναφερόμενος στον προσανατολισμό της ΝΔ, σημειώνει ότι θα ακολουθήσει «συνειδητή στροφή προς το Κέντρο», εκεί που, όπως είπε, «κρίνονται κατ' εξοχήν οι εκλογές». Ενδεχομένως, ομολογεί, «να θυσιάσω ένα κομμάτι της παλιάς ΝΔ για να αναδείξω το νέο, δεν χωράνε πάντα όλοι». Θέτει ως στοίχημά του τη διεύρυνση του κόμματος σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα και διαμηνύει ότι δεν βιάζεται να γίνει πρωθυπουργός αλλά να αλλάξει τη ΝΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ