Το χρέος στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Λαγκάρντ

Το χρέος στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Λαγκάρντ
Στο θέμα του χρέους και του ασφαλιστικού στέκεται η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ μετά το τέλος της κρίσιμης συνάντησης Τσίπρα-Λαγκάρντ.

«Η γενική διευθύντρια επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στο να πετύχει εύρωστη οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μέσω ενός αξιόπιστου και περιεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος», σημειώνει.

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα απαιτήσει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό όπως επίσης και σημαντική ανακούφιση χρέους από τους ευρωπαϊους εταίρους της Ελλάδας για να εξασφαλιστεί ότι το χρέος βρίσκεται σε βιώσιμη πτωτική τροχιά».

Τα αιτήματα Τσίπρα

«Δεν γίνεται να προχωρήσουμε με διαρροές, η κάθε πλευρά πρέπει να έχει σαφή γνώση των προθέσεων της άλλης», φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος το πρόσφατο μπαράζ δημοσιευμάτων που βασίσθηκαν σε πηγές του ΔΝΤ «για αγελάδες και γάτες».

Κατά τις ίδιες πηγές η κ. Λαγκάρντ αφενός συμφώνησε για άμεση και ειλικρινή αλληλοενημέρωση και, αφετέρου, υποστήριξε ότι οι εν λόγω διαρροές δεν έχουν σχέση με την ίδια και το Ταμείο.

Συμφωνία φέρεται να υπήρξε και στην ανάγκη να κλείσει εντός χρονικών ορίων η αξιολόγηση.

«Οι καθυστερήσεις δεν μπορεί να είναι διαπραγματευτική τακτική», μετέφερε ο κ.Τσίπρας, εμμένοντας στην άποψη ότι «ο χρόνος αποτελεί κρίσιμο παράγοντα».

Η συζήτηση – κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές – στράφηκε και στη διερεύνηση των λιστών που έχουν φτάσει στις ελληνικές αρχές από το εξωτερικό (Φαλτσιανί, Μπόργιανς), με τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει ότι «θα τις διερευνήσουμε μέχρι τέλους, δεν είμαστε σαν τους προηγούμενους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ