Στενό “μαρκάρισμα” για την κυβέρνηση

Στενό “μαρκάρισμα” για την κυβέρνηση
Η εκτίμηση των δανειστών ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πάρουν χρόνο και συνεπώς η συζήτηση για το χρέος μετατίθεται για αργότερα, ενώ παράλληλα ξεκινά η πρώτη μεγάλη αντιπαράθεση με μεγάλες κοινωνικές ομάδες, ενόψει του Ασφαλιστικού, βάζουν σε «δύσκολη θέση» την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, η επιθυμητή συναίνεση που επιδιώκεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στο ζήτημα του Ασφαλιστικού, πρωτίστως, αλλά και του φορολογικού και των κόκκινων δανείων, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα φαίνεται πως έχει παγιωθεί, από πλευράς δανειστών αρχικά, στη συνέχεια και από την κυβέρνηση.

Το ζήτημα του Ασφαλιστικού, που δεν εξετάστηκε ενδελεχώς στο προχθεσινό Eurogroup, φαίνεται πως παίρνει ένα καταρχήν «πράσινο φως», ωστόσο οι αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί, ζητώντας περαιτέρω διευκρινήσεις, κυρίως ως προς το δημοσιονομικό σκέλος του.

Ενστάσεις όμως προκύπτουν σχετικά με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, το οποίο πέραν όλων των άλλων εκλαμβάνεται ως μονομερής ενέργεια και μπαίνει στο μικροσκόπιο του κουαρτέτου.

«Απέναντι» η κοινωνία

Η πρώτη αντίδραση για το Ασφαλιστικό, σε κοινωνικό επίπεδο, ήρθε προχθές, με την ογκώδη διαδήλωση γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, συμβολαιογράφων και φαρμακοποιών, στο κέντρο της Αθήνας. Αποτελεί ωστόσο, την αρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων, καθώς έχει προαναγγελθεί νέα διαδήλωση για την ερχόμενη Πέμπτη. Σήμερα έχει οργανωθεί κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ έχει προγραμματιστεί γενική απεργία της ΓΣΕΕ για τις 4 Φεβρουαρίου. Στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγρότες, που οργανώνουν ογκώδεις διαδηλώσεις, σε όλη τη χώρα.

Παρά το ότι οι δανειστές δεν έχουν διατυπώσει σαφείς θέσεις πάνω στο Ασφαλιστικό, κάτι που ενδέχεται η τελική μορφή του να είναι δυσμενέστερη, στην κυβέρνηση θεωρείται ότι το σχέδιο θα ψηφιστεί και πως θα αποδώσουν οι προσπάθειες για βελτιώσεις στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών.


Στόχος για το Μαξίμου παραμένει η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που προϋποθέτει καταρχήν την ψήφιση του Ασφαλιστικού, ώστε να εκκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Το μήνυμα που στέλνουν οι δανειστές, όμως, ότι η όλη διαδικασία θα απαιτήσει σημαντικό χρονικό διάστημα.

Υπό αυτό το πρίσμα, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, κατά την οποία συζητήθηκαν πολλά θέματα, μεταξύ του οποίου και το Ασφαλιστικού. Ο γγ του ΚΚΕ διεμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι «τα λαϊκά στρώματα δεν αντέχουν άλλο» και κάλεσε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, καθιστώντας σαφές ότι, το κόμμα του το επόμενο προσεχές διάστημα θα είναι στους δρόμους.

Σειρά έχουν οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ήδη διαμηνύσει ότι «δεν θα παρέχει αλά καρτ στήριξη στην κυβέρνηση», αλλά και με τον Βασίλη Λεβέντη, που επίσης έχει εκφράσει δυσπιστία για το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ