Bloomberg: Τα νησιά πλημμύρισαν τουρίστες και ελεγκτές της εφορίας

Bloomberg: Τα νησιά πλημμύρισαν τουρίστες και ελεγκτές της εφορίας
Οι καλοκαιρινές διακοπές αρχίσαν, τα νησιά γέμισαν τουρίστες, και οι ελεγκτές της εφορίας ξεχύθηκαν στους δρόμους.

Τις δύο εβδομάδες μέχρι τις 9 Αυγούστου, οι φορολογικές αρχές διεξήγαγαν ελέγχους σε 11.232 επιχειρήσεις, εστιάζοντας σε περιοχές όπου οι παραβάσεις είναι πολύ περισσότερες, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Οι έλεγχοι στόχευσαν σε εστιατόρια, clubs και bars, μαγαζιά τουριστικών ειδών και άλλα καταστήματα που προσανατολίζονται σε τουρίστες, ενώ έλαβαν χώρα μεταξύ άλλων και στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στα νησιά της Σαντορίνης και της Ρόδου.

Καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης υποσχέθηκε την 29η Ιουλίου να ελέγξει τους πάντες, «από το πιο πολυτελές ξενοδοχείο μέχρι την τελευταία καντίνα».

«Έτσι πρέπει να γίνει», τόνισε ο Σταύρος Παπαγιαννόπουλος, 52 ετών, ιδιοκτήτης καταστήματος τουριστικών ειδών στο Μοναστηράκι. «Τηρούμε τον νόμο, εκδίδουμε αποδείξεις και δηλώνουμε όλα μας τα έσοδα. Ο καθένας πρέπει να το κάνει. Δεν μπορεί μία ταβέρνα να κόβει μόνο 100 αποδείξεις, ακόμα κι αν έχει εξυπηρετήσει 500 τραπέζια», ανέφερε.

Πάντως, οι ελεγκτές δεν είναι πάντοτε ευπρόσδεκτοι. Στη Ρόδο, κάποιοι από αυτούς αναγκάστηκαν να φύγουν με αστυνομική συνοδεία, αφού έπεσαν θύματα παρενόχλησης όταν πήγαν να ελέγξουν αν οι πωλητές έκοβαν αποδείξεις σε πανηγύρι της εκκλησίας.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 17% του ΑΕΠ της χώρας. Τους πέντε πρώτους μήνες του έτους, τα έσοδα από επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σε 2,2 δισ. ευρώ, όπως ενημέρωσε η Τράπεζα της Ελλάδος στις 22 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι σε ορισμένα τουριστικά μέρη το ποσοστό των παραβάσεων είναι ιδιαίτερα υψηλό -περίπου 54%- και λαμβάνουν χώρα κυρίως τις απογευματινές ώρες. Στόχο αποτελούν περισσότερο οι ξένοι επισκέπτες, οι οποίοι δεν είναι συνηθισμένοι να ζητούν αποδείξεις για αγαθά και υπηρεσίες που αγοράζουν με μετρητά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ