Τσίπρας: Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν δίνονται, οι άλλοι δίνουν κάποια στιγμή καρπούς

Τσίπρας: Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν δίνονται, οι άλλοι δίνουν κάποια στιγμή καρπούς
Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος. Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν δίνονται, οι αγώνες που φτάνουν ως τα άκρα δίνουν κάποια στιγμή καρπούς, είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή και παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη.


«Οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό βάσει του οποίου καλούμαστε σε έκτακτες συνθήκες να νομοθετήσουμε. Οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης, αγγίξαμε τα όρια της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος», είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι όμως ταυτόχρονα η κυβέρνηση με την προσπάθειά της ανέδειξε και τα όρια και τις ανοχές της Ευρώπης απέναντι στις δημοκρατικές επιλογές των λαών της.

Επισήμανε ότι στη σημερινή Ευρώπη ηγεμονεύουν συντηρητικές δυνάμεις που θέλουν να την κρατήσουν στο σκληρό δόγμα της λιτότητας. «Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο δώσαμε τη μάχη έξι μήνες», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «κάναμε λάθη», για να υπογραμμίσει «με απόλυτη ειλικρίνεια και βάθος ψυχής» ότι όχι μόνο δεν μετανιώνει που έδωσε αυτή τη τη σκληρή μάχη αλλά ότι είναι περήφανος «που δώσαμε αυτή τη μάχη, που σηκώσαμε ψηλά το αναστημα του ελληνικού λαού, που ακούστηκε το δίκιο του λαού, που σηκώσαμε ανάστημα διεκδίκησης». «Λάθη», είπε, «δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν προσπαθούν».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πράγματι οι δυνάμεις, οι συσχετισμοί ήταν εκπληκτικά ετεροβαρείς, για να υπογραμμίσει πως όμως είναι βαθιά πεπεισμένος ότι αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος. «Οι αγώνες που δίνονται και φτάνουν ως τα άκρα αφήνουν κάποια στιγμή καρπό και ο καρπός βγάζει βλαστάρια», είπε.

«Πολλές φορές παρομοιάζουν την παρουσία της αριστεράς στην κυβέρνηση ως αγωνία για καρέκλες και αξιώματα», «σε ό,τι αφορά τον δικό μου κώδικα αξιών η παρουσία της αριστεράς στην κυβέρνηση δεν είναι επιδίωξη αξιώματος αλλά οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού, την προστασία των αδικημένων, μάχης με τα οργανωμένα συμφέροντα».

«Και αυτό το οχυρό μάχης δεν προτίθεμαι, οικιοθελώς τουλάχιστον, να το εγκαταλείψω. Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί, ούτε ριψάσπιδες, ούτε απολογητές χαμένων αγώνων, γιατί χαμένοι είναι μονάχα οι αγώνες που δεν δόθηκαν ποτέ», υπογράμμισε.

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι οι αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που εγκρίνονται απόψε, δεν θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σημείωσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών η δέσμευση ήταν σαφέστατη και πως το φθινόπωρο θα έρθει ούτως ή άλλως το νομοσχέδιο που θα αφορά την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Έως τότε το πλαίσιο που θα ισχύει θα είναι αυτό που ίσχυε και έως τώρα.

«Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Η προστασία της πρώτης κατοικίας από αυτή την κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι διαρκής», τόνισε για να υπογραμμίσει ότι «η ύπαρξη αυτής της κυβέρνησης αποτελεί διαρκή εγγύηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς αυτή την εγγύηση εμείς δεν υπάρχουμε».

Δευτερολογία

«Αν είχατε τη συμφωνία των 2 δισ. γιατί δεν την παίρνατε να σώσετε τη χώρα;», απάντησε σκωπτικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, προσθέτοντας ότι η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπήρχε συμφωνία 2 δισ. και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση θα έπρεπε να προωθήσει όχι μόνο αυτά που αναγκάζεται η κυβέρνηση τώρα να προωθήσει, αλλά και βαθιά δημοσιονομικά μέτρα.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του προέδρου της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπήρχε δυνατότητα για έξοδο από την κρίση με το χρέος στο 180% και πως αυτή είναι η μάχη που πρέπει να δοθεί, για την αναδιάρθρωση του χρέους, για να βγούμε έστω και μακροπρόθεσμα από αυτή τη βαθιά κρίση.

Απαντώντας στη συζήτηση περί του νέου και του παλαιού, είπε ότι οι ιδέες και οι ιδεολογικές διαφορές με τη ΝΔ είναι πολύ παλιές και πως είχε την αίσθηση ότι και στην παράταξη της ΝΔ υπήρχαν διαφορετικές μεταξύ τους αντιλήψεις εκ των οποίων η μία είναι η νεοφιλελεύθερη. Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχει επικρατήσει η νεοφιλελεύθερη αντίληψη και στην Ευρώπη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και έχει δημιουργήσει τρομακτικές ανισότητες.

Υπογράμμισε ότι δεν είναι το καινούριο η αντίληψη του σκληρού νεοφιλελευθερισμού και πως αυτές είναι οι αντιλήψεις του χθες που «θα πεθάνουν αργά ή γρήγορα». «Οι ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις είναι αντιλήψεις του χθες, όχι το καινούριο, όχι οι αντιλήψεις του αύριο», τόνισε.

Απαντώντας στη δεύτερη παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη, ο πρωθυπουργός τον κάλεσε να του εξηγήσει πώς γίνεται, αφού η σημερινή κυβέρνηση έχει χρεώσει τόσο πολύ τον ελληνικό λαό -όπως την κατηγορεί η ΝΔ-, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού να συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση με το παραπάνω και να έχουν στις δημοσκοπήσεις διπλό σκορ μεταξύ τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ