Σκληρή επίθεση Τσίπρα στους διαφωνούντες με σαφείς αιχμές προς Λαφαζάνη και Βαρουφάκη

Σκληρή επίθεση Τσίπρα στους διαφωνούντες με σαφείς αιχμές προς Λαφαζάνη και Βαρουφάκη
Μηνύματα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε σύσκεψη συνεργατών του, την Τρίτη. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, τόνισε ότι μετά την ψήφιση των προκαταρκτικών δράσεων πρέπει η κυβέρνηση ρίξει το βάρος στη διαπραγμάτευση για την νέα δανειακή σύμβαση και περιέγραψε τους άξονες στους οποίους επικεντρώσει η κυβερνητική πολιτική.

Ανέφερε ακόμα ότι την επόμενη μέρα της συμφωνίας είναι αναγκαίο να υπάρξει απολογισμός και να χαραχθεί συλλογικά η στρατηγική με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συντεταγμένα να οδηγηθεί τον Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες «ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, μιλώντας σε σύσκεψη συνεργατών του, ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων είπε: «Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια "iou" αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό». «Και να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής», πρόσθεσε, για να τονίσει ότι «έχω πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβα την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού.

Ενός συμβιβασμού, όμως, που μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «αύριο ψηφίζουμε τις τελευταίες προκαταρκτικές δράσεις και για έναν μήνα, περίπου, δεν έχουμε άλλη υποχρέωση νομοθέτησης και πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση». Τόνισε ότι «η έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα είναι καθοριστική και η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συμμαχιών, πολιτικών και κοινωνικών, στην Ευρώπη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Σημείωσε ότι «ταυτόχρονα, κατά το διάστημα αυτό, θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής στους τέσσερεις παρακάτω άξονες:

-Στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής,

-Στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα

-Στη προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων

-Στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία».

«Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα της συμφωνίας», είπε, «είναι αναγκαίο να προβούμε σε έναν απολογισμό και μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της πορείας μας και να χαράξουμε συλλογικά την στρατηγική μας με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι «ο "κομματικός" ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον "κοινωνικό". Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του». «Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς», συμπλήρωσε, «να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα».

Στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν απόψε να μην πέσει η κυβέρνηση κάτω από το όριο των 120 βουλευτών, καθώς σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση που ήδη είναι μειοψηφίας μετά και τους 32 διαφωνούντες, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μείζον πολιτικό πρόβλημα. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη στάση που θα τηρήσει η Κίνηση των 53, καθώς από τις τάξεις τους προέρχονταν οι έξι βουλευτές που ψήφισαν «παρών» στην προηγούμενη ψηφοφορία.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούσαν χθες ότι θα υπερψηφίσουν τα προαπαιτούμενα μέτρα υπό το βάρος και τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και των αυστηρών μηνυμάτων που έστειλε ο κ. Τσίπρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ