Το 71% των οικονομολόγων εκτιμούν Grexit το 2016

Το 71% των οικονομολόγων εκτιμούν Grexit το 2016
Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν έχει φύγει ακόμα και ενδέχεται να επανέλθει στο τραπέζι και πάλι του χρόνου, εκτιμούν οι οικονομολόγοι.

Το 71% των 34 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg πιστεύουν πως εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη μέχρι το τέλος του 2016, ενώ το 70% είπε πως εκτιμά ότι η χώρα θα είναι «ασφαλής» για το υπόλοιπο του 2015 αν και περίπου το ήμισυ θεωρεί πως το τρίτο πακέτο ύψους 86 δισ. ευρώ που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι πολύ μικρό.

Τα ελαττώματα στη συμφωνία που έκλεισε με τους ηγέτες της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα πυροδοτούν τις ανησυχίες ότι η χώρα θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει το τριετές πρόγραμμα στο οποίο στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι πιστωτές αρνούνται να δεσμευτούν για αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που το ΔΝΤ θεωρεί βασικό για να μπορέσει η χώρα να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της, ενώ υπάρχουν επίσης αμφιβολίες για τον στόχο των 50 δισ. από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και για κέρδη από την επιβολή περισσότερης λιτότητας σε μια κατεστραμμένη οικονομία.

«Χωρίς κάποιου είδους ελάφρυνση χρέους, το πακέτο ποτέ δεν θα είναι αρκετά μεγάλο», σχολιάζει ο Peter Dixon της Commerzbank. «Το να φορτώνεις επιπλέον δάνεια σε μια χώρα που δεν μπορεί να τα αποπληρώσει αντιστοιχεί στον ορισμό του Αϊνστάιν για την τρέλα: να δοκιμάζεις κατ' επανάληψη το ίδιο πράγμα περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα».

«Πέραν της Γερμανίας, φαίνεται πως οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια σημαντική απομείωση του χρέους», λέει από την πλευρά του ο Alan McQuaid της Merrion Capital Group. «Αν δεν υπάρξει αυτή η απομείωση, είναι δύσκολο να δούμε τη χώρα να επιβιώνει εντός της ευρωζώνης επ' αόριστον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ