Στην Αθήνα αύριο ο επικεφαλής της Gazprom - Θα δει Τσίπρα και Λαφαζάνη

Στην Αθήνα αύριο ο επικεφαλής της Gazprom - Θα δει Τσίπρα και Λαφαζάνη
Στην Αθήνα θα παρευρεθεί αύριο Τρίτη ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, όπου θα συναντηθεί στις 16:00 με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Νωρίτερα, στις 14:00, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΠΕΝ, κατά τις συναντήσεις θα συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα ενεργειακού ενδιαφέροντος.

Η συνάντηση έγινε αντικείμενο έντονης φημολογίας το Σαββατοκύριακο, καθώς το Spiegel με δημοσίευμά του υποστήριζε ότι η συμφωνία που θα υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας θα βάλει άμεσα στα ταμεία της χώρας μας ως και 5 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε το γερμανικό περιοδικό, «τα χρήματα θα εισρεύσουν με τη μορφή προκαταβολής για το νέο αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, ο οποίος θα περνά από την Τουρκία και την Ελλάδα τροφοδοτώντας την Ευρώπη. Το ύψος της προκαταβολής αναμένεται να κυμανθεί από 3 έως 5 δισ. ευρώ».

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις του στο Spiegel, τόνισε ότι «η συμφωνία θα μπορούσε να γυρίσει σελίδα για την Ελλάδα», την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και το ΔΝΤ για την εκταμίευση περαιτέρω δανείων διάσωσης.

Το περιοδικό σημείωνε ότι «η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί την ερχόμενη Τρίτη. Το σχέδιο συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στη Μόσχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης».

Ακολούθησε ωστόσο διάψευση από την ρωσική πλευρά και τον εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για χορήγηση προκαταβολής στην Ελλάδα ύψους 3-5 δισ. ευρώ από τα κέρδη του «Ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου, που αναμένεται να υπογραφεί στην Αθήνα.