Tσίπρας: Η κυβέρνηση δεν διαθέτει εντολή για συμφωνίες

Tσίπρας: Η κυβέρνηση δεν διαθέτει εντολή για συμφωνίες
«Οαση στην έρημο» χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, αποκαλώντας

«τερατουργήματα» το UKIP του Φάρατζ και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. Παράλληλα επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του προς την ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτει πλέον εντολή για συμφωνία με τους πιστωτές που θα δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια και επανέφερε την απαίτησή του να έχει λόγο η Κουμουνδούρου στον διορισμό του νέου διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.


Στη συνέντευξή του στο Bloomberg ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε αρχικά το ευρωπαϊκό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε μία φιλοευρωπαϊκή δύναμη που θέλει να αλλάξει την Ευρώπη, όχι να τη διαλύσει» τόνισε και είπε ότι το κόμμα του θα συνεργασθεί με το κίνημα Podemos, των ισπανών Αγανακτισμένων, που εξασφάλισε πέντε έδρες στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να συνεργασθεί με τους Σοσιαλιστές, τη δεύτερη σε μέγεθος δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου, εάν είναι έτοιμοι να αμφισβητήσουν τις πολιτικές δημοσιονομικών περικοπών της Μέρκελ. «Θα είμαστε ανοικτοί στη συνεργασία με τους Σοσιαλιστές υπό τον όρο ότι θα επιστρέψουν στις πολιτικές τους ρίζες και θα σταματήσουν να αποδέχονται ότι η λιτότητα είναι η μόνη επιλογή. Δεν θα συνεργασθούμε, εάν παραμείνουν υπό την ηγεμονία της Μέρκελ» είπε.

«Η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει εντολή για συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα»

Στο εθνικό επίπεδο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται από οποιαδήποτε συμφωνία, «στην οποία θα καταλήξει ο Αντώνης Σαμαράς με τους πιστωτές της χώρας κατά τη διάρκεια αυτού του έτους», εκτός εάν αυτή λαμβάνει υπόψη το αίτημά του για διαγραφή τμήματος του χρέους ύψους 240 δισ. ευρώ, αν και δεσμεύθηκε να μη διαταράξει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σχολιάζει το Bloomberg.

«Η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει εντολή για συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια και τις δεκαετίες, χωρίς να λάβει υπόψη τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής και χωρίς να συμβουλευθεί το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα» είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Μόνο οι εκλογές θα φέρουν πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα».

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε επίσης να έχει λόγο στον διορισμό του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. «Εάν η κυβέρνηση δεν μας συμβουλευθεί, θα το θεωρήσουμε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένου γεγονότος κατά του δημοσίου συμφέροντος. Στην περίπτωση αυτή θα ήθελα να υπενθυμίσω τι συνέβη στην Κύπρο» είπε στη συνέντευξή του στο Bloomberg.

Σχετικά με το χρέος, δήλωσε: «Θέλουμε την εξεύρεση λύσης μια κι έξω, η οποία θα είναι η οριστική και θα δώσει στην οικονομία χώρο για ανάπτυξη, ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώσει τμήμα του χρέους».

Κεδίκογλου: «Οι συμφωνίες γίνονται μεταξύ κρατών και όχι μεταξύ κομμάτων»

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου

«Ο κ. Τσίπρας όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να προκαλέσει ακυβερνησία μέσα στη χώρα, με τις δηλώσεις του στο Bloomberg, προσπαθεί να προβάλει εικόνα ακυβερνησίας στο εξωτερικό! Η προσπάθειά του πέφτει και πάλι στο κενό. Εκθέτει μόνο τον εαυτό του.

Φαίνεται πως δεν γνωρίζει ότι οι μεγάλες συμφωνίες δεν γίνονται μεταξύ κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση. Γίνονται μεταξύ κυβερνήσεων, δηλαδή μεταξύ κρατών.

Αν κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης αμφισβητούσε τις αποφάσεις της νόμιμης κυβέρνησης, καμία χώρα δεν θα μπορούσε να σταθεί διεθνώς. Πουθενά αλλού στον κόσμο - και σίγουρα όχι στην Ευρώπη - δεν λέγονται τέτοιες ανοησίες.

Ευτυχώς δεν τον παίρνουν στα σοβαρά. Γιατί, αν τον έπαιρναν, η χώρα θα είχε πρόβλημα».