Κίνδυνος «πυρκαγιάς» στις τιμές των καυσίμων: Επιστρέφει ο εφιάλτης των 100 δολαρίων στο πετρέλαιο

Οι επιπτώσεις από την απόφαση του OPEC+ να μειώσει αιφνιδιαστικά την παραγωγή πετρελαίου – Ακριβότερα τα καύσιμα της πασχαλινής εξόδου - Μεγάλη άνοδος από σήμερα στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Κίνδυνος  «πυρκαγιάς» στις τιμές των καυσίμων: Επιστρέφει ο εφιάλτης των 100 δολαρίων στο πετρέλαιο

Η απόφαση του OPEC+ να μειώσει αιφνιδιαστικά κατά περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την παραγωγή του πετρελαίου έφερε μεγάλη άνοδο στην διεθνή τιμή του πετρελαίου με το Brent να ανατιμάται ακόμη και κατά 8% στη εκκίνηση των αγορών ξεπερνώντας τα 85 δολάρια το βαρέλι. Η αύξηση θα περάσει στην τιμή χονδρικής των καυσίμων μέσα στην εβδομάδα οπότε αν δεν αλλάξει κάτι στο διεθνές σκηνικό, η πασχαλινή έξοδος θα γίνει με υψηλότερες τιμές καυσίμων αλλά και την αμόλυβδη ενδεχομένως να «δοκιμάζει» και πάλι τα επίπεδα των δύο ευρώ.

Μεγάλη άνοδος -άνω των 15 λεπτών ανά λίτρο- θα καταγραφεί από σήμερα στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης καθώς έναν μήνα πριν ολοκληρωθεί η περίοδος διάθεσης καταργείται η κρατική επιδότηση. Η «μεγάλη εικόνα» όμως περιλαμβάνει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Οι αναλυτές ήδη διατυπώνουν φόβους για το ενδεχόμενο να καταγραφεί και πάλι τιμή υψηλότερη των 100 δολαρίων. Οι φόβοι για αναζωπύρωση του πληθωρισμού φέρνουν φυσικά πιο κοντά και την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Όσοι πίστευαν ότι η ενεργειακή κρίση και η πίεση στον πληθωρισμό από τις τιμές των καυσίμων έχουν τελειώσει, από το βράδυ της Κυριακής καλούνται να αναθεωρήσουν τις αρχικές τους εκτιμήσεις. Ο OPEC + κατόπιν συμφωνίας κυρίως του Ριάντ στη Σαουδική Αραβία με την Μόσχα- μειώνουν την παραγωγή πετρελαίου κατά περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (μόνο η Σαουδική Αραβία θα μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια) και αναθερμαίνει το μέτωπο του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη, η εβδομάδα ξεκίνησε με άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου η οποία έφτασε μέχρι και το +8%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρίβουν τα χέρια τους Κόκκαλης και Λασκαρίδης, ο mister 58€, η τετράδα του Lena Mary και οι τράπεζες

Η απόφαση του OPEC +

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν την Κυριακή να κάνουν τις περικοπές από τον επόμενο μήνα. Η μείωση της παραγωγής θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, με τη Σαουδική Αραβία να πρωτοστατεί με 500.000 βαρέλια. Οι έμποροι περίμεναν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει την παραγωγή σταθερή. Η κίνηση σοκ ήρθε εκτός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος του ομίλου για την αναθεώρηση της αγοράς και της προσφοράς των μελών.

Ο αντίκτυπος της απόφασης έγινε γρήγορα αισθητός στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η Goldman Sachs Group Inc. αύξησε τις προβλέψεις τιμών για φέτος και το επόμενο έτος, ενώ το ράλι τιμών ξεκίνησε με το άνοιγμα των αγορών ως ένδειξη προσδοκιών για στενότερη προσφορά. Μια συνήθως ήρεμη συνεδρίαση στις ασιατικές αγορές πήρε… φωτιά με εκατοντάδες χιλιάδες συμβόλαια επί των πετρελαϊκών παραγώγων να αλλάζουν χέρια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν επίσης, υπογραμμίζοντας τους πληθωριστικούς κινδύνους.

«Αυτό το μέτρο στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην αγορά ότι οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες πρόκειται να στηρίξουν τις τιμές», δήλωσε στο Bloomberg TV ο Daniel Hynes, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στην Australia & New Zealand Banking Group Ltd., προσθέτοντας ότι η πιθανότητα το αργό πετρέλαιο να φτάσει τα 100 δολάρια και πάλι «σίγουρα έχει αυξηθεί».

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ ήταν λανθασμένη, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους παραγωγούς και τους καταναλωτές με έμφαση στις τιμές της βενζίνης. Πέρυσι, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε μια άνευ προηγουμένου αποδέσμευση από τα στρατηγικά αποθέματα αργού πετρελαίου της χώρας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εν όψει της αιφνιδιαστικής παρέμβασης, το αργό πετρέλαιο περιόρισε τη χειρότερη πτώση του πρώτου τριμήνου από το 2020, καθώς η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα και οι κίνδυνοι ύφεσης στις ΗΠΑ συνδυάστηκαν για να πλήξουν τις τιμές. Να σημειωθεί ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου είχε υποχωρήσει μέχρι και τα 70 δολάρια το βαρέλι τουλάχιστον για τα συμβόλαια τύπου Μπρεντ. Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές της αγοράς δήλωσαν ότι αναμένουν μια αναζωπύρωση στο δεύτερο εξάμηνο, η οποία υποστηρίζεται από την αύξηση της ζήτησης στην Κίνα μετά το τέλος της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων Covid στην Κίνα

Ανησυχία και για τα επιτόκια

Οι ακριβότερες τιμές του αργού απειλούν να αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις στον ακόμη αυξημένο παγκόσμιο πληθωρισμό, περιπλέκοντας την αποστολή των κεντρικών τραπεζών -συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve αλλά και της ΕΚΤ- να δαμάσουν τις επίμονες πιέσεις τιμών. Η Fed αύξησε ξανά τα επιτόκια τον περασμένο μήνα και οι αξιωματούχοι θα συναντηθούν ξανά τον Μάιο για να καθορίσουν τη νομισματική πολιτική. Το ίδιο θα γίνει και στην Φρανκφούρτη. Από χθες το πετρέλαιο έχει φέρει την επόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ πιο κοντά.

Η κίνηση του ΟΠΕΚ+ «έχει τη δυνατότητα να ωθήσει την αγορά σε έλλειμμα το δεύτερο τρίμηνο, έναντι των προηγούμενων προσδοκιών για πλεόνασμα», δήλωσε η Βαντάνα Χάρι, η ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές μπορεί να περιορίσουν τη ζήτηση, καθώς και να επιδεινώσουν τον επίμονο πληθωρισμό που προσπαθούν να καταπολεμήσουν οι κεντρικές τράπεζες, αυξάνοντας τους κινδύνους ύφεσης, πρόσθεσε.

Οι τιμές των καυσίμων

Από σήμερα, το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται προς 1,30 ευρώ το λίτρο σε μέσο πανελλαδικό επίπεδο. Αυτό δεν οφείλεται στην αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου -οι συνέπειες από την μείωση της παραγωγής δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη στην ελληνική αγορά- αλλά στην κατάργηση της κρατικής επιδότησης των 15 λεπτών. Οι συνέπειες από την απόφαση του OPEC+ θα αρχίσουν να φαίνονται προς το τέλος της εβδομάδας. Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης είναι αυτή τη στιγμή στα 1,91 ευρώ το λίτρο ενώ το diesel κίνησης πωλείται προς 1,66 ευρώ. Για αύριο Τρίτη αναμένονται μικρές μειώσεις στην χονδρική τιμή της αμόλυβδης και από την Τετάρτη θα αρχίσουμε να κινούμαστε τον αστερισμό του OPEC +.

Διαβάστε επίσης:

Τρίβουν τα χέρια τους Κόκκαλης και Λασκαρίδης, ο mister 58€, η τετράδα του Lena Mary και οι τράπεζες

Τραπεζικός πυρετός για 4+2. Ο ρόλος των Optima και Αττικής

Οι 8 του Βόλου, ο Ναπολιτάνος, ο Αρθούρος, η "μάχη" του Ηρακλείου και τα Rafale της Εθνικής τράπεζας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ