Πανικό στο διεθνές οικοσύστημα των startup προκαλεί η απειλή κατάρρευσης της Silicon Valley Bank

Πανικό στο διεθνές οικοσύστημα των startup προκαλεί η απειλή κατάρρευσης της Silicon Valley Bank

Οι αναταράξεις ξεκίνησαν έπειτα από την αιφνίδια ανακοίνωση της Silicon Valley Bank ότι προχωρά σε πώληση μετοχών της ύψους 2,25 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση

Πανικό στο διεθνές οικοσύστημα των startup προκαλούν οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank, ενός από τους σημαντικότερους δανειστές νεοσύστατων εταιρειών, με τους τριγμούς να μεταδίδονται και στον ευρύτερο ‘κλασικό’ τραπεζικό κλάδο.

Οι αναταράξεις ξεκίνησαν έπειτα από την αιφνίδια ανακοίνωση της Silicon Valley Bank ότι προχωρά σε πώληση μετοχών της ύψους 2,25 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση, έπειτα από σημαντικές απώλειες στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο κυρίως λόγω της πορείας των αποδόσεων των ομολόγων.

«Βουτιά» των τραπεζικών μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το sell-off στις ΗΠΑ

Σε πρώτη φάση η μετοχή της Silicon Valley Bank βρέθηκε να χάνει χτες άνω του 20% στις προσυνεδριακές συναλλαγές πριν το άνοιγμα της Wall Street, με τη βουτιά να διευρύνεται στο 60% στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Η πτώση των αποδόσεων του τίτλου της συνεχίζεται ανεξέλεγκτη και σήμερα καθώς υποχωρεί κατά επιπλέον 40% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, την ώρα που η τράπεζα διαβεβαιώνει τους πελάτες της – κυρίως από τον τεχνολογικό κλάδο – ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου δεν κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο CEO της τράπεζας επικοινωνεί προσωπικά με πελάτες της τράπεζας προκειμένου να τους διαβεβαιώσει ότι τα κεφάλαιά τους δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο.

ΗΠΑ: Στο 3,6% αυξήθηκε η ανεργία τον Φεβρουάριο παρά τις 311.000 νέες θέσεις εργασίας

Χαρακτηριστικό είναι ωστόσο, ότι δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης που έχουν από τα δάνεια της SVB τα Venture Capital Funds (οι αρχικοί χρηματοδότες νεοφυών επιχειρήσεων) ο διάσημος επενδυτής Μπιλ Άκμαν έκανε λόγο ακόμα και για ενδεχόμενο διάσωσης της τράπεζας από το αμερικανικό κράτος.

«Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank θα μπορούσε να καταστρέψει μία σημαντική κινητήρια δύναμη της οικονομίας, καθώς εταιρείες που υποστηρίζονται από Venture Capitals βασίζονται στην SVB για δάνεια και λειτουργικές ταμιακές ροές. Εάν τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν μπορούν να δώσουν μία λύση, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός εξαιρετικά dilutive πακέτου διάσωσης από την κυβέρνηση”, έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter.

Παράλληλα, όπως δείχνουν και οι ισχυρές απώλειες που καταγράφει σήμερα ο τραπεζικός κλάδος στις παγκόσμιες αγορές, εγείρονται φόβοι για κίνδυνο διάχυσης και ευρύτερη συστημική πίεση στους δανειστές των ΗΠΑ αλλά και διεθνώς.

Ενδεικτικό είναι ότι ο δείκτης των τραπεζών στον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 σημειώνει σήμερα βουτιά άνω του 4% και βρίσκεται σε πορεία για τη χειρότερη μέρα του από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ χτες ο τίτλος της Goldman Sachs στις ΗΠΑ έκλεισε με απώλειες 2% και της JP Morgan άνω του 5%.

Η SVB είναι στενά συνδεδεμένη με το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, καθώς είναι η μόνη εισηγμένη στο χρηματιστήριο τράπεζα που επικεντρώνεται στη Silicon Valley και στις τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, συνεργάζεται με σχεδόν τις μισές νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια και με το 44% των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ