Κρ. Λαγκάρντ: Αναγκαία και πολύ πιθανή η αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο

Κρ. Λαγκάρντ: Αναγκαία και πολύ πιθανή η αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο

«Είναι βέβαιο πως θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστούν και πέραν της προγραμματισμένης κίνησης κατά μισή μονάδα σε δύο εβδομάδες, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είναι πιθανό να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία», δήλωσε σήμερα η Λαγκάρντ στην ισπανική τηλεοπτική εκπομπή Espejo Publico.

«Για το ποσοστό βέβαια είναι αδύνατο να πούμε από τώρα», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε την αύξηση του Μαρτίου ως αναγκαία και πολύ πιθανή, λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν τα πάντα για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% από τέσσερις φορές παραπάνω που είναι τώρα.

Η Λαγκάρντ πρόκειται να προεδρεύσει στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για μια δεύτερη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς οι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης του πληθωρισμού, μετά τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα ευρωπαϊκά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα. Οι επενδυτές βλέπουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί σε 4%, από το τρέχον 2,5%.

Ερωτηθείσα για το λεγόμενο τελικό επιτόκιο, η Λαγκάρντ δήλωσε: «Η πραγματικά ειλικρινής απάντηση είναι ότι θα καθοριστεί από τα δεδομένα».

Το κόστος δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει σε επίπεδα που περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και δεν μπορεί να μειωθεί έως ότου διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός έπιασε τον στόχο, υπογράμμισε.

«Είναι βέβαιο πως θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%», επανέλαβε η Λαγκάρντ.

Χαρακτήρισε την υποχώρηση της αύξησης των τιμών ως «όχι σταθερή».

Η οικονομία της ευρωζώνης θα έχει καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αρχικά αναμενόταν, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο ύφεσης φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ